Venäjän ja Kiinan presidentit tapaavat Pekingissä – Putin ylistää maiden läheisiä suhteita

Presidenttien on määrä julkistaa yhteinen lausunto kansainvälisistä suhteista.

Venäjän presidentin Vladimir Putin ja Kiinan presidentin Xi Jinping tapaaminen on meneillään Kiinassa. Putin saapui maan pääkaupunkiin Pekingiin tänään iltapäivällä paikallista aikaa.

Tapaamisen televisioidussa alussa Putin kehui Venäjän ja Kiinan ystävyyden kasvaneen ja kehittyneen strategiseksi kumppanuudeksi. Putin kuvaili maiden välistä läheistä suhdetta esimerkilliseksi ja ennennäkemättömäksi.

Kremlistä on viestitetty, että presidentit aikovat julkistaa vierailun aikana yhteisen lausunnon kansainvälisistä suhteista ja turvallisuudesta.

Putin osallistuu Pekingissä myös talviolympialaisten avajaisiin.

Venäjän ja Kiinan suhteet ovat nousseet huomion kohteeksi, kun Kiina on asettunut tukemaan Venäjää länttä vastaan kiistassa turvatakuista ja Ukrainan tilanteesta.

Putin ylisti Venäjän ja Kiinan läheisiä välejä jo ennen varsinaista tapaamista. Kiinan uutistoimisto Xinhua julkaisi torstaina Putinin pitkän artikkelin, jossa hän kehui samaan tapaan maansa suhdetta Kiinaan strategiseksi kumppanuudeksi ja sanoi pitävänsä sitä esimerkkinä tehokkuudesta ja vastuullisuudesta.

Putinin mukaan Venäjä ja Kiina jakavat yhteisen näkemyksen kansainvälisistä suhteista ja kaupasta. Keskusteluissa Kiinan presidentin kanssa Putin kertoi aikovansa käsitellä muun muassa maiden taloussuhteiden kehittämistä entisestään.

Putinin vierailua edelsi toinen korkean tason tapaaminen, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili eilen Kiinassa.

Lue myös:

    Uusimmat