Yhdysvallat poistumassa pian Afganistanista – mitä sen jälkeen maassa tapahtuu? Tutkijaupseeri: "Siviileillä on hankalat ajat edessään"

"ISIS pyrkii nyt ottamaan kaiken irti siitä tilanteesta mikä Afganistanissa on" 5:12
Katso koko tutkijaupseerin haastattelu Afganistanin tilanteesta.

Muun muassa Suomi on saanut Afganistanin evakuointinsa päätökseen. Yhdysvaltojen on tarkoitus poistua maasta huomenna tiistaina ja nyt pohditaankin, mitä Afganistanissa tapahtuu sotilaiden poistuessa.

Tunnelma Kabulin lentokentällä on nyt jo hyvin kriittinen. Esimerkiksi tänään Kabulin lentokentän läheisyydessä koettiin raketti-iskuja. Äärijärjestö Isis ilmoitti olleen iskun takana.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajamaan mukaan Isis pyrkii iskuillaan ottamaan kaiken irti tilanteesta, mikä Afganistanissa vallitsee.

– Nyt on koko maailman huomio Afganistanissa ja sitä kautta mahdollisuus mediavoittoihin.

Seuraava vuorokausi kriittinen

Pihlajamaa toteaa, että Isis ja Taleban eivät tule toimeen keskenään. Hänen mukaansa Isis haluaa iskuillaan toisaalta häiritä Yhdysvaltoja ja toisaalta horjuttaa Talebanin asemaa.

Viime viikkojen tapahtumat osoittavat, että tilanne Afganistanissa on hyvin kriittinen. Nyt pelätäänkin mitä seuraava vuorokausi tuo tullessaan.

– Ilmassa leijuu odotus siitä, että vieläkö jotain tapahtuu. Ei ole poissuljettua, että esimerkiksi tämän aamun kaltaisia raketti-iskuja nähdään lisää.

Nyt alkaa olla selvää, että Afganistaniin jää yhä ihmisiä länsimaista Yhdysvaltojen poistumisen jälkeen.

– Siviileillä siellä tietysti on hankalat ajat edessään. Toivoa sopii, että siellä apua saadaan ja jonkinnäköisiä evakuointeja päästään jatkamaan lentoteitse tai maateitse, Pihlajamaa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat