Yhden henkilön valehtelu johti 1,7 miljoonan ihmisen koronasulkuun – pizzerian työntekijän toiminta raivostuttaa Australiassa: "Täysin mahdotonta hyväksyä"

Yhden ihmisen vastuuton käyttäytyminen johti kokonaisen osavaltion koronasulkuun Australiassa.

Etelä-Australia joutui viikonloppuna kuuden päivän koronaeristykseen, kun paljastui, että yksi tartuttava henkilö oli valehdellut koronajäljittäjille työstään pizzeriassa. Kyseisestä ravintolasta on muodostunut alueen koronavirustartuntojen polttopiste.

Paikallismedia InDaily kertoo, että keittiöapulainen valehteli tartuntaketjujen jäljittäjille käyneensä ravintolassa vain hakemassa tilaamansa pizzan. Todellisuudessa mies oli tehnyt pizzeriassa useita työvuoroja ja altistanut jopa tuhansia muita ihmisiä koronavirukselle.

Samalla mies oli johtanut jäljittäjiä harjaan, sillä he olivat luulleet kyseessä olevan erityisen tartuttava koronaviruksen muoto, joka oli levinnyt muihin ihmisiin jo lyhyessä altistumisajassa.

Nyt jäljittäjien täytyy etsiä uusi ryhmä koronalle altistuneita ja määrätä heidät eristäytymään muista ihmisistä mahdollisimman nopeasti.

Viruksen hallitsemattomasta leviämisestä huolestuneet viranomaiset päättivät laajamittaisista varotoimista Etelä-Australiassa. 1,7 miljoonan asukkaan osavaltio on sulkenut esimerkiksi koulut, baarit ja kahvilat, kertoo CNN. Ainoastaan välttämättömät palvelut, kuten ruokakaupat, apteekit ja julkinen liikenne, toimivat normaalisti. Sulkua lyhennettiin, kun miehen epärehellisyys paljastui.

Koronasulku olisi vältetty, jos mies olisi puhunut totta

Viranomaisten mukaan koronasulku oltaisiin voitu välttää, jos pizzerian työntekijä ei olisi valehdellut.

– Yhden ihmisen itsekäs käyttäytyminen on pistänyt koko osavaltion hyvin vaikeaan tilanteeseen. Hänen käyttäytymisensä on vaikuttanut yritystoimintaan, yksityishenkilöihin, perheisiin ja on täysin mahdotonta hyväksyä, Etelä-Australian pääministeri Steven Marshall sanoo.

Viranomaisilla ei kuitenkaan ole valtaa rangaista miestä valehtelusta. Myös pizzeria tulee välttämään sakot ja syytteet.

Nyt Etelä-Australiassa mietitään uudelleen, miten koronarajoituksia tai -varotoimia laiminlyövät voitaisiin saattaa vastuuseen teoistaan.

LISÄYS 24.11.2020 klo 13:55: Lisätty tieto, että koronasulkua lyhennettiin, kun miehen valehtelu paljastui, ja että kyseessä luultiin olevan erityisen tartuttava koronaviruksen muoto.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat