Perusterve 19-vuotias amerikkalaismies kuoli saatuaan koronavirustartunnan – lääkäreiden mukaan kuoleman taustalla harvinainen syy: "He eivät olleet ikinä nähneet tämän etenevän näin"

HUS oli mukana selvittämässä, miksi koronavirus tulee osalle vaikeana – osastonylilääkäri avaa tuloksia MTV:lle 6:44
HUS oli mukana selvittämässä, miksi koronavirus iskee osalle niin pahana.

19-vuotias yhdysvaltalaisopiskelija sai koronavirustartunnan. Myöhemmin hän menehtyi. Syyksi arvellaan neurologisia komplikaatioita.

19-vuotias yhdysvaltalainen Chad Dorrill kuoli koronaviruksen komplikaatioihin maanantai-iltana syyskuun lopulla. Pohjois-Carolinassa asuneen opiskelijan kuolemasta kertoi muun muassa NBC News

Chad opiskeli toista vuotta Appalachian State University -korkeakoulussa. Hän ei asunut kampuksella, vaan oli hankkinut asunnon muualta. Oppitunnit hän suoritti etänä.

Aiemmin syyskuussa hänelle kehittyi flunssan kaltaisia oireita. Chad palasi vanhempiensa luo, kun hänen äitinsä oli sitä toivonut, kertoo koulun kansleri tiedotteessa

"Hänen jalkansa eivät toimineet"

Chad kävi koronavirustestissä kotipaikkakunnallaan ja hänellä todettiinkin koronavirustartunta. Chadin setä David kertoi New York Timesille, että poika oli karanteenissa 10 päivää ennen kuin palasi takaisin omaan kotiinsa. Davidin mukaan Chad olisi alkanut kärsiä neurologisista ongelmista lähes heti sen jälkeen, kun oli palannut asumaan omilleen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Kun hän yritti nousta ylös sängystä, hänen jalkansa eivät toimineet. Veljeni joutui kantamaan hänet autolle ja viemään päivystykseen. Lääkärin mukaan tämä oli hyvin harvinaista. He eivät olleet ikinä nähneet tämän etenevän näin. Tuo koronaviruksen komplikaatio ei hyökännyt niinkään hänen keuhkoihinsa kuin hänen aivoihinsa, David kertoi New York Timesille.

Myös Chadin äiti, Susan Dorrill, kertoi uutisasema WFMY:lle, että lääkärit olivat todenneen Chadin tapauksen olevan harvinainen. Äiti kuitenkin huomauttaa, että jos se voi tapahtua terveelle, tupakoimattomalle 19-vuotiaalle, se voi tapahtua kelle hyvänsä.

Tiettävästi terve

Kuolinsyy ei mediatietojen perusteella ole selvillä, mutta syyksi veikataan koronaviruksesta johtuvia neurologisia komplikaatioita. Chadin kerrotaan olleen perusterve nuori mies. 

Perheystävä Tonia Maxcyn mukaan epäiltiin, että Chadilla olisi ollut diagnosoimaton harvinainen Guillain-Barrén syndrooma. Kyseessä on hermojuuren tulehdus, jossa elimistön puolustusmekanismi ohjautuu omia kudoksia vastaanTerveyskirjasto kertoo, että Guillain-Barrén oireyhtymän altistavana tekijänä pidetään esimerkiksi virusten aiheuttamia ylähengitystieinfektioita ja tiettyjä ripulitauteja. New York Timesin mukaan joissain tapauksissa oireyhtymään on yhdistetty koronavirus.

Sedän mukaan Chadille tehtiin ruumiinavaus. Omaiset eivät tiedä, miten poika sai tartunnan. 

– Hän sanoi meille, että oli varovainen ja käytti maskia.

Myös New York Post haastatteli omaisia. He kertoivat sivustolle, että Chadin kuolinsyy oli harvinainen komplikaatio, joka vaikutti hänen aivoihinsa. Chadin kerrotaan olleen todella väsynyt parin viikon ajan. 

Lääkäri Colin McDonald kertoi medialle, että sairaalan henkilökunta suree kuolemantapausta.

– Teemme kaikkemme selvittääksemme, miksi näin kävi, hän kertoi.

Neurologisista oireita kaivataan lisää tietoa

– Neurologit arvelevat, että neurologiset ja neuropsykologiset oireet johtuisivat koronaviruksen aiheuttamasta infektiosta keskushermostossa, HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen pohti toukokuussa MTV Uutisten haastattelussa.

Järvinen painotti kuitenkin, että kaikki oli vielä arvailun tasolla, koska tutkittua tietoa aiheesta ei ollut. Järvisen mukaan neurologisten oireiden kirjo on moninainen koronaviruksen infektioon sairastuneilla. Maailmalla on todettu pitkittyneistä koronainfektion oireista kärsivillä myös pään kuumotusta, tinnitusta, pistelyä, hengästymistä ja huimausta.

Medical News Today -julkaisu kertoi kesäkuussa, että covid-19 olisi yhdistetty neurologisiin oireisiin. Tietoa tämän todentamiseen tarvitaan kuitenkin lisää.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat