Yhdeksässä kymmenestä onnettomuustilanteesta ensiapu tulee läheltä

Tänään 13. syyskuuta vietetään maailman ensiapupäivää.

Yhdeksän kymmenestä onnettomuustilanteessa hengenvaaraan joutuneesta saa ratkaisevan avun lähellä olevalta ihmiseltä. Ammattiauttajat ovat ensimmäisenä paikalla harvoin. (Lähde: Kansainvälisen Punaisen Ristin katastrofiraportti 2013) . Joissain tilanteissa aikaa toisen ihmisen auttamiseen voi olla vain muutamia sekunteja. Silloin ohikulkijoilta tarvitaan nopeasti rohkeutta auttaa.

- Tärkeintä on pysähtyä ja auttaa omien taitojen mukaan. Kaikki voivat opetella perusensiaputaidot, muistuttaa Henna Korte Punaisen Ristin terveyden ja hyvinvoinnin yksiköstä.

Suomalaiset osallistuvat aktiivisesti ensiapukursseille, vuonna 2013 koulutettiin Punaisen Ristin ohjelmien mukaisilla kursseilla 160 000 henkilöä.  Ihmiset haluavat osata auttaa ja hankkivat taitoja oma-aloitteisesti. Tämä näkyy kiinnostuksessa Punaisen Ristin ensiapukursseja kohtaan.

- Usein kurssille osallistumisen taustalla on itselle tai läheiselle tapahtunut onnettomuus, jonka jälkeen on herätty ajattelemaan ensiaputaitojen merkitystä, Korte sanoo.

Ensiavun huomionosoituksia rohkeille auttajille

Syyskuun 13. päivä vietetään kansainvälistä ensiapupäivää. Maailman ensiapupäivän merkeissä Punainen Risti myöntää huomionosoituksia henkilöille, jotka ovat auttaneet hätätilanteessa. Huomionosoituksen saa yhteensä kahdeksan henkilöä.

- Kaikissa tilanteissa elottoman ihmisen on kohdannut ohikulkija, joka on aloittanut nopeasti elvytyksen. Nämä tilanteet ovat osoituksia siitä, että elvytys voi pelastaa toisen ihmisen hengen, sanoo Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne

Lue myös:

    Uusimmat