Yhä vanhemmat autot käyvät kaupaksi – merkkiliikkeet myyvät jopa 8 vuotta vanhoja vaihtoautoja

Erilaisilla ostajilla on erilaisia tarpeita, sanoo käytettyjen autojen kauppaan erikoistuneen Kamuxin toimitusjohtaja Juha Kalliokoski.

Hänen mukaansa yhtiö ostaa ja myy pääsääntöisesti 0–5 vuoden ikäisiä autoja. Eniten myydyt autot sijoittuvat 10 000 – 25 000 euron hintaluokkaan, jolloin auton ikä on 1–5 vuotta ja kilometrimäärät ovat kohtuullisia.

Kamuxia kiinnostavat Kalliokosken mukaan myös vähän ajetut iäkkäämmät autot.

Suomen autokanta keskimäärin iäkästä

– Kreikka 13,5 vuotta
– Viro 12,2 vuotta
– Suomi 11,8 vuotta
– EU keskimäärin 10,7 vuotta
– Norja 10,6 vuotta
– Ruotsi 9,9 vuotta
– Tanska 8,9 vuotta
– Britannia 7,7 vuotta

– Otamme mielellämme vaihdossa paljonkin ajettuja, edullisia autoja, koska erilaisilla ostajilla on erilaisia tarpeita, hän sanoo.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa kertoo puolestaan merkkiliikkeiden myyvän nykyään jopa 8 vuotta vanhoja vaihtoautoja, kun aiemmin myyntiin menneet käytetyt autot olivat tuoreempia.

Tätä vanhemmista huolehtivat pienet käytettyjä autoja myyvät liikkeet, tai ne kaupataan yksityishenkilöltä toiselle. Rissan mukaan pieniä, tyypillisesti 2–4 myyjän liikkeitä on Suomessa toistasataa ja niiden tyypillinen liikevaihto on 2 miljoonaa euroa.

Kamux on niiden rinnalla todellinen jättiläinen. Viime keväänä Helsingin pörssiin listautuneen yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 405 miljoonaa euroa.

Myös eräillä merkkiliikkeillä on laajat vaihtoautovalikoimat.

Yksityiskaupan osuus suuri

Rissa arvioi, että yksityishenkilöiden keskenään myymien autojen osuus on karkeasti 200 000 – 250 000. Tällöin autoliikkeiden osuus on 350 000 – 400 000.

Yksityisten välinen kauppa koskee usein kaikkein vanhimpia ja eniten ajettuja autoja. Suomessa autojen keski-ikä oli viime vuoden lopussa 11,8 vuotta.

***

1:11

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja