Yhä useampi perhe avuntarpeessa jouluna – "Yhdenkään lapsen ei pitäisi kokea tällaisia tunteita jouluna"

Tämän vuoden joulukeräysten avulla pyritään auttamaan entistä useampaa lapsiperhettä.

Koronapandemian aikana lisääntynyt avuntarve on kasvanut tänä vuonna entisestään hintojen nousun seurauksena, kerrotaan Pelastakaa Lapset ry:stä, Suomen Punaisesta Rististä (SPR) ja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta (MLL).

– Hintojen nousu on tiputtanut noin 60 000 kotitaloutta köyhyyteen, ja köyhyydessä eläviä lapsia on noin 30 000 enemmän kuin vielä keväällä, sanoo SPR:n varainhankintapäällikkö Regina Laurén.

Laurénin mukaan köyhyydessä eläviä lapsia ja nuoria on Suomessa nyt yhteensä noin 129 000.

Joulukeräyksillä iloa vähävaraisten juhlaan 7:18
Huomenta Suomi kertoi vuonna 2019, miten joulukeräykset tuovat iloa vähävaraisten jouluun.

Ruoka-avustukset tärkeä perinne

Tärkeä osa joulun hyväntekeväisyystyötä ovat jo perinteeksi muodostuneet ruoka-avustukset. SPR ja MLL järjestävät yhteistyössä Ylen kanssa Hyvä Joulumieli -keräyksen, jonka tämänvuotisena tavoitteena on jakaa 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja yhteensä 21 000 vähävaraiselle lapsiperheelle. MLL järjestää lisäksi Keskon kanssa Auta ruokalahjalla -keräyksen. Myös Pelastakaa Lapset ry:n Anna lahjaksi tulevaisuus -joulukeräyksen avulla jaetaan ruokalahjakortteja vähävaraisille lapsiperheille.

MLL:n viestintä- ja varainhankintajohtajan Leena Poutasen mukaan joulun ruokalahjoituksilla pyritään vähentämään vanhempien ja sitä kautta myös lasten kuormaa. Vähävaraisten perheiden lapset kantavat usein huolta ja syyllisyyttä vanhempiensa toimeentulo-ongelmista ja kärsivät helposti yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksista. Jouluna nämä vaikeudet saattavat korostua.

– Yhdenkään lapsen ei pitäisi kokea tällaisia tunteita jouluna, vaan päinvastoin iloa ja riemua. Kun vanhemmat voivat paremmin, myös lasten huoli väistyy. Ruoka-avustukset voivat mahdollistaa myös sen, että perheillä säästyy rahaa lasten lahjoihin, Poutanen toteaa.

Apua myös ukrainalaisille ja maailmalle

Jouluisin tehtävällä varainkeruulla on suuri merkitys järjestöjen toimintaan ympäri vuoden. MLL kerää joulunaikaan rahaa myös kiusaamisen vastaiseen työhön.

Pelastakaa Lapset ry:n Anna lahjaksi tulevaisuus -keräyksen varoin tehdään monipuolisesti kotimaan työtä: tarjotaan perheille esimerkiksi harrastus- ja oppimateriaalitukea sekä ylläpidetään verkkonuorisotalo Netarin toimintaa.

– Netarissa yhteydenottopyynnöt ovat ruuhkautuneet, ja varhaisen tuen palveluitamme – kuten tukihenkilöitä, tukiperheitä ja sporttikummeja – jonottaa jo yli 700 perhettä, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n viestintä- ja varainhankinnan johtaja Sanna Kuusisto.

Tänä vuonna Anna lahjaksi tulevaisuus -keräyksen kautta on mahdollista tukea myös Suomeen saapuneita ukrainalaisia.

SPR kerää joulun alla varoja sekä kotimaan toimintaansa että katastrofirahastoon, jolla autetaan äkillisen kriisin kohdanneita Suomessa ja maailmalla. Regina Laurénin mukaan kotimaan työssä korostuu joulunaikaan erityisesti Nuorten turvatalon toiminta, jossa tuetaan nuoria ja heidän läheisiään elämän pienissä ja suurissa kriiseissä. Syksystä 2022 alkaen Nuorten turvatalo on toiminut myös valtakunnallisesti netissä.

– Tällä hetkellä nuoret hakevat paljon apua esimerkiksi mielenterveyden ongelmiin, yksinäisyyteen ja perheiden ristiriitatilanteisiin liittyen, Laurén kertoo.

Joulunaikaan SPR:n osastot järjestävät ympäri Suomen myös erilaisia tapahtumia, kuten puurojuhlia. Tapahtumilla pyritään tuomaan konkreettista apua yksinäisyyteen.

Hintojen nousu uhkaa lasten hyvinvointia

Epävakaa maailmantilanne ja inflaatio vaikuttavat merkittävästi etenkin pienituloisten perheiden lasten arkeen, osoittaa Pelastakaa Lapset ry:n marraskuun alussa julkaisema Lapsen ääni 2022 -kysely. Verkkokyselyyn vastasi yli tuhat 12–18-vuotiasta lasta ja nuorta ympäri Suomen.

Hintojen nousu uhkaa lasten hyvinvointia usealla elämänalueella. Lapsilla on arjessaan puutetta ruuasta, vaatteista ja muista välttämättömistä asioista. Monissa perheissä harkitaan nyt lasten harrastusten lopettamista – tai niitä ei voida aloittaa lainkaan.

– Jopa 23 prosenttia kyselyyn vastanneista pienituloisten perheiden lapsista oli joutunut luopumaan rakkaasta harrastuksestaan, kertoo järjestön lapsiperheköyhyyden asiantuntija Johanna Vinberg.

Kyselyn mukaan pienituloisten perheiden lapset myös kokevat tulevaisuutensa usein epävarmana.

Lue myös:

    Uusimmat