USU: Suomalaisten lahjoitusinnossa on tapahtunut yllättävä muutos korona-aikana

Suomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten lahjoitusinto on kasvanut selvästi koronapandemian aikana. Asiasta kertoo Uutissuomalainen. Lahjoitusten lisääntyminen näkyy keräysten tuloksissa jopa useiden kymmenien prosenttien kasvuna. 

Esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräykseen lahjoitettiin Uutissuomalaisen mukaan koronavuonna 2020 lähes 2,9 miljoonaa euroa, mikä on yli 1,5 kertaa sen verran kuin aiemmin parhaimmillaan.

Pelastusarmeijan vuoden 2020 Joulupata-keräykseen tuli lahjoituksia ennätykselliset 1,25 miljoonaa euroa, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Myös Auta ihmistä -keräys tuotti yli 200 000 euroa edellisvuotta enemmän.

Voittajia ovat humanitaarista työtä kriisialueilla tekevät järjestöt

Lahjoitukset näkyvät myös järjestöjen tilinpäätöksissä. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin varainhankinnan tuotot kasvoivat 6,4 prosenttia vuonna 2020 vuoteen 2019 verrattuna. Luvussa ei ole mukana testamenttilahjoituksia.

Useita hyväntekeväisyysjärjestöjä edustavan Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n puheenjohtaja Leena Poutanen kertoo, että kansainvälisten tilastojen mukaan erityisesti yksityislahjoittaminen ja kertalahjoittaminen ovat lisääntyneet koronavuoden aikana.

– Voittajia ovat ne järjestöt, jotka tekevät humanitaarista työtä kriisialueilla. Se on selvästi koronan mukanaan tuoma ilmiö, että humanitaariseen työhön on lahjoitettu mieluummin kuin aikaisemmin, Poutanen sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Miksi korona herätti auttamishalun?

Miksi sitten rahakukkaron nyörit hellittivät nimenomaan korona-aikana? 

Suomen Unicefin varainhankinnan johtaja Jussi Ojutkangas arvelee syyn olevan se, että globaali pandemia herättää laajaa huolta ja vahvaa halua osallistua kriisin ratkaisemiseen. Ja se onnistuu helposti osallistumalla keräyksiin.

Suomen Punaisen Ristin varainhankintajohtaja Sirpa Solehmainen kertoo Uuutissuomalaiselle, että samanlainen auttamishalun kasvu on huomattu aiemmin lama-aikoina.

– Lahjoitushalukkuus lisääntyy niillä, joihin tilanne ei niin vaikuta. Kertoo hyvää meidän yhteiskunnastamme, että ihmiset haluavat auttaa.

Lue myös:

    Uusimmat