Trump väittää kovia Nato-puheitaan "neuvottelutaktiikaksi"

Trumpin helmikuun kommentit saivat arvostelua Nato-johdolta. Ex-presidentin kova puhe jatkui edelleen.

Yhdysvalloissa entinen presidentti ja republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump on kommentoinut kovia Nato-puheitaan. Trump sanoi brittiläisen GB Newsin haastattelussa, että hänen kommenttinsa Natosta ja Venäjästä ovat osa "neuvottelutaktiikkaa", jotta Naton jäsenmaat maksaisivat sotilasliiton antamasta kollektiivisesta turvasta nykyistä enemmän.

Trump sanoi helmikuussa, että Venäjä voisi hänen puolestaan tehdä niin sanotusti mitä tahansa niiden maiden kanssa, jotka eivät maksa Naton vaatimaa osuutta. Maiden kesken on sovittu, että ne tavoittelevat kahden prosentin puolustusbudjettia bruttokansantuotteestaan. Jos maat eivät kuitenkaan yllä neuvoteltuun tulokseen, ei se Naton sääntöjen mukaan aiheuta niille seuraamuksia.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi Trumpin sanomisia helmikuussa toteamalla, ettei entisen presidentin tulisi heikentää kommenteillaan jäsenmaiden yhteisturvallisuutta.

Trump roimi Nato-yhteisöä edelleen GB Newsin haastattelussa.

– Miksi meidän pitäisi turvata näitä maita, joilla on paljon rahaa ja silti Yhdysvallat maksaa suurimman osan Natosta?

Trump on toistuvasti arvostellut Nato-maiden rahallista osuutta sotilasliitossa. Nato-maat eivät maksa varsinaisesti niin kutsuttua jäsenmaksua ollakseen osallisena liittoa, mutta osallistuvat muun muassa yhteisen budjetin rahoittamiseen ja henkilöstön lähettämiseen Naton sotilaalliseen komentorakenteeseen, Suomen ulkoministeriön sivuilla todetaan.

– Minun näkemykseni mukaan Yhdysvallat maksaa 90 prosenttia Naton kustannuksista. Se voisi olla 100 prosenttia, mikä olisi epäoikeudenmukaisin asia ikinä, Trump sanoi haastattelussa.

Bidenilta tiukkaa kritiikkiä

Yhdysvaltain istuva presidentti Joe Biden antoi kovaa kritiikkiä tulevalle presidentinvaalivastustajallensa Trumpille vaa’ankieliosavaltioissa Nevadassa ja Arizonassa tiistaina.

Biden sanoi, että Trump "halveksii latinoja". 

Kyselytutkimukset osoittavat, että latinoväestö, joka on perinteisesti ollut demokraatteihin kallellaan, olisi nyt kääntymässä republikaanien puoleen ja Trumpin taustatueksi.

Biden sanoi espanjankieliselle Univisiolle antamassaan haastattelussa, että Trump on käyttänyt toistuvasti maahanmuuttovastaista retoriikka kutsumalla siirtolaisia muun muassa "maan veren myrkyttäjiksi".

Lue myös:

    Uusimmat