Mainos

"Windows XP -kohu mennyt yli, Microsoft tahkoaa vain rahaa"

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen toppuuttelee Windows XP -kohua. Vaikka Microsoftin tuki Windows XP -käyttöjärjestelmälle loppuu tänään, kaikki virukset eivät välttämättä silti valtaa välittömästi konetta, vaikka siinä XP-käyttöjärjestelmä edelleen olisikin.

- Tuntuu kohtuullisen ylimitoitetulta. Se nyt tiedetään, että Microsoftin oma tuki Windows XP-lle loppuu, mutta on minun mielestäni hyvin epätodennäköistä, että siitä mitään dramaattista seuraisi. Ja kun tietää, että XP:n vaihtaminen uudempaan saattaa tietää asiakkaalle kokonaisen koneen vaihtamista tai ainakin satojen eurojen kustannuksia, niin tuntuu, että pikkaisen ylidramatisoinnin makua on ollut tässä uutisoinnissa, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan XP-käyttöjärjestelmän saa turvalliseksi ainakin niin, että sammuttaa koneesta internet-yhteyden. 

- Paljon auttaa jo sekin, että asentaa edes ne kaikki vanhat päivitykset. Yleensä näissä XP-koneissa on se ongelma, että kun ne ovat vanhoja koneita, niin niitä ei ole ylläpidetty, niihin ei ole asennettu edes niitä kaikkia vanhoja turvaohjelmia. Silloin sillä, että uusien tuleminen loppuu, ei ole kovin suurta merkitystä.

Windows tahkoaa rahaa kohulla

Järvinen epäilee, että tietoturvakohu on Microsoftin kikka tahkoa rahaa.

- Kyllä se siltä vähän näyttää. Tai aika vahvastikin. Mutta on tietysti ymmärrettävää, että kun Windows XP on vanha käyttöjärjestelmä, niin joskushan se tulee tiensä päähän. Sitten ihmiset joutuvat miettimään, että otanko tässä pienen riskin vai investoinko 400-500 euroa uuteen koneeseen.

Tietoturvariskiä vähentää Järvisen mukaan sekin, että XP-koneet ovat ihmisillä usein kotikoneina, joissa ei ole rosvojen kannaltakaan juuri mitään kiinnostavaa. Sen sijaan yrityksissä käyttöjärjestelmän vaihtaminen tuoreeseen on ehdottoman tärkeää.

- Yrityksissä ilman muuta olisi syytä vaihtaa. Siinä on sekin ongelma, että kun ne XP-koneet ovat vanhoja, niin vaikka XP-käyttöjärjestelmä vielä toimisi, niin se on vain ajan kysymys ennen kuin näistä vanhoista koneista paukahtaa kiintolevy, ja sitten se vahinko joka tapauksessa on iso.

Järvisen mukaan koneet tulisi päivittää yrityksissä uusiin 3-5 vuoden välein. Yli viisi vuotta vanhat koneet ovat jo itsessään riski yrityksissä.

Sen sijaan kotikäyttäjien ei tarvitse välttämättä samantien rynnätä käyttöjärjestelmä- tai koneostoksille.

 - Vaikea uskoa, että sieltä XP:stä löytyisi mitään dramaattista aukkoa yhtäkkiä, kun sitä Microsoft on 12 vuotta jo korjannut. Jos käyttää tietoturvaohjelmaa, virusskanneria ja huolehtii edes vanhoista päivityksistä, niin kyllä XP:tä pystyy vielä tämän kevään käyttämään ja varmasti syksylläkin, Järvinen rauhoittelee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.