Wilma Murron olympiaprojektille iso voitto: ”Voi olla ratkaiseva tekijä”

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön tukirahoja kohdennettiin erityisesti Pariisin olympialaisten mitalitoivoille.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö julkaisi tiistaina kesälajien tehostamistukipäätökset, eli tukisummat, ensi vuodelle. Suuria muutoksia aikaisempaan ei nähty, mutta huippu-urheiluyksikössä on haluttu erityisesti panostaa potentiaalisiin Pariisin olympialaisten menestyjiin.

Selkeä kärki on meidän top 8 urheilijat ja potentiaaliset Pariisin menestysurheilijat. Olemme tehneet räätälöityjä tukiratkaisuja tehostamistukien osalta, jotta heidän valmentautuminen olisi mahdollisimman laadukasta ja vastaisi räätälöidysti niihin tarpeisiin, Huippu-urheiluyksikön laji- ja kisaohjelmaa johtava Leena Paavolainen sanoo.

Konkreettisesti se tarkoittaa, että esimerkiksi seiväshyppääjä Wilma Murron ja judoka Martti Puumalaisen olympiavalmistautuminen on haluttu turvata.

Wilma Murron valmentaja pystyy tammikuun alusta keskittymään Pariisin prosessiin, Paavolainen kertoo.

– Judossa on Puumalaisen Martin ja muiden mahdollisten menestyjien osalta rakennettu moniammatilliset asiantuntijatiimit, jotka pystyvät olemaan urheilijoiden mukana myös leireillä ja kilpailumatkoilla.

Murron tapauksessa hänen valmentajansa Jarno Koivunen saa tammikuusta alkaen keskittyä täydellä tarmolla suojattinsa luotsaamiseen kohti olympiamenestystä, kun aikaisemmin hän on joutunut tasapainoilemaan siivilitöiden ja valmentamisen kanssa.

– On erittäin hienoa, että on nyt lisää aikaresurssia tuohon olympiaprojektiin, puhelimitse leiriltä tavoitettu Koivunen kertoo.

Tähän asti Koivunen on valmentanut Murtoa siviilitöidensä ohella.

– Aika pitkää päivää on joutunut venymään välillä. Nyt on parempi mahdollisuus keskittyä ja jaksaa itsekin paremmin. Hieno tuki, Koivunen naurahtaa.

Koivunen muistuttaa, että kun taistellaan aivan huipulla, on myös valmentajan vireystila tärkeässä osassa.

– Voi olla hyvinkin ratkaiseva tekijä. Nyt pystyy vähän päiviä lyhentämään ja sitä kautta jää enemmän energiaa keskittyä tekemään asioita laadukkaammin, Koivunen sanoo.

Kahta mitalia huutaa

Wilma Murto saavutti viime vuonna MM-pronssia tuloksella 480. Toissa vuonna Murto hyppäsi EM-kisojen finaalissa ennätyksensä 485 voittaen EM-kultaa.

Martti Puumalainen voitti tänä vuonna judon EM-kultaa raskaassa sarjassa. Puumalainen ja Murto ovatkin Huippu-urheiluyksikön tämän hetken listauksen mukaan Pariisin potentiaalisten menestyjien kärkipäässä.

Tiistaina Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tilaisuudessa nostettiin edellä mainitun kaksikon lisäksi esiin myös ampuja Eetu Kallioinen ja purjehtijaparivaljakko Sinem Kurtbay-Akseli Keskinen.

Olympiakomitean virallinen tavoite Pekingin talvi- ja Pariisin kesäolympialaisista oli olympiadin alussa 10 mitalia. Kun Pekingistä saaliiksi saatiin kahdeksan, jätti se Pariisiin kahden mitalin tavoitteen. Tämän hetken Huippu-urheiluyksikön tekemän ennusteen mukaan Suomi olisi saamassa Pariisista 1,75 mitalia.

– Päätavoite on pyrkiä turvaamaan ja kaikin mahdollisin keinoin varmistaa, että urheilijat pystyy valmentautumaan ja heidän kaikki prosessit on kunnossa. Sitä kautta mennään kohti Pariisia ja tulos tulee sieltä, Paavolainen sanoo.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat