Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

WHO: Makkara, pekoni ja kinkku altistavat suolistosyövälle tupakan tavoin

0:48Kinkut ja makkara linkitetty suolistosyöpään
Julkaistu 26.10.2015 14:14

MTV UUTISET

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan prosessoitu liha ollaan luokittelemassa suolistosyöpään altistavaksi. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että makkara, kinkku ja pekoni on linkitetty syöpään siinä missä asbesti, arsenikki ja tupakka.

Lihan prosessointi liittyy sen säilyttämiseen. Prosessoitu liha on esimerkiksi savustettu tai suolattu tai siinä on käytetty säilöntäaineita.

– Maailman terveysjärjestön luokittelu perustuu sille, kuinka varmoja voimme jostakin asiasta olla, eli kuinka vahvoja todisteita meillä on. Tämä ei perustu niinkään sille, kuinka suuren syöpäriskin prosessoitu liha aiheuttaa. Riski sairastua syöpään ei ole niin suuri kuin tupakoinnissa, sanoo brittiläinen syöpätutkija Sarah Williams

Myös punainen liha on pahaksi ihmisen terveydelle. Maailman syöpäjärjestö (WCRF) on varoittanut jo vuosia punaisen lihan haitoista. Järjestön mukaan lihoissa käytettävä punainen väripigmentti saattaa olla syynä moniin suolistosyöpiin. 

Lihansyönti

Lisää aiheesta:

Lihakohun mittasuhteet kohdilleen: Makkara ei yhtä vaarallista kuin tupakointi
Tämän verran päivittäinen pekoniannos kasvattaa syöpäriskiä – katso havainnollistava kuva
Hanna Partanen kommentoi lihakohua: "Vaarat on tiedostettu"
Syötkö liikaa terveydelle vaarallisia lihajalosteita? Nämä kaikki lihat lasketaan prosessoiduiksi
WHO:n makkararaportti tyrmätään tunnetuissa pihvimaissa
Väitteet makkaran ja kinkun syöpävaarallisuudessa eivät lukijoita huoleta
LihaUlkomaat

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä