Mainos

WHO: Jopa kolmannes syövistä ehkäistävissä

Jopa kolmannes maailmassa vuosittain havaittavista 10 miljoonasta uudesta syöpätapauksesta voitaisiin ehkäistä, kertoo Maailman terveysjärjestön WHO:n raportti. Jos syöpä havaittaisiin varhaisessa vaiheessa, kolmannes syövistä olisi kokonaan ehkäistävissä ja toinen kolmannes tehokkaasti hoidettavissa.

WHO:n mielestä hallitusten pitäisi ryhtyä vielä nykyistä tehokkaampiin kansallisiin valistuskampanjoihin, jotta ihmiset osaisivat havaita syövän ensimerkit paremmin. Myös hoitohenkilökunnan koulutusta tulisi parantaa, neuvoo WHO. -Miljoonia henkiä voitaisiin pelastaa, jos valtiot käyttäisivät tehokkaimpia saatavilla olevia menetelmiä syöpien ehkäisyssä ja hoidossa, raportissa sanotaan.

Syöpä on toiseksi yleisin kuolinsyy teollisuusmaissa sepelvaltimotaudin jälkeen. Teollisuusmaiden yleisin syövän aiheuttaja on tupakka, joka on syynä kolmasosaan kaikista syövistä. WHO kehottaakin kampanjoimaan erityisesti tupakoinnin vähentämisen puolesta.

WHO arvioi, että noin 20 miljoonaa ihmistä maailmassa sairastaa syöpää ja että tautiin kuolee vuosittain noin kuusi miljoonaa ihmistä. Terveysjärjestön mukaan luvut tulevat seuraavien 20 vuoden aikana nousemaan selvästi väestön ikääntymisen ja keuhkosyövän yleistymisen takia. Miesten yleisimmät syövät ovat keuhko-, vatsa- ja eturauhassyöpä, naisten puolestaan rinta- ja kohdunkaulansyöpä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.