Mainos

Waigel: Saksa täyttää Emu-kriteerit

Saksan valtiovarainministeri Theo Waigel ilmoitti Saksan parlamentissa tänään, että Saksa täyttää Euroopan rahaliiton kriteerit. Hän torjui näin epäilyksen siitä, että hallitus ei onnistuisi pitämään Saksan julkisen talouden alijäämää Maastrichtin sopimuksessa vaadituissa kolmessa prosentissa bruttokansantuotteesta.

Saksan hallituksen aiemmin julkistaman taloussuunnitelman mukaan vuoden alijäämä olisi 2,9 prosenttia. Saksan tilastokeskus ilmoitti kuitenkin äskettäin, että puolen vuoden vaje on noussut 3,1 prosenttiin BKT:sta. Muutokset ovat seurausta EU:n uusien laskusääntöjen käytöstä, joissa sairaaloiden kulut käsitellään virallisten maksujen ulkopuolella.

Uudet säännöt väljentävät EMU-kriteerejä. Esimerkiksi Saksan viime vuoden alijäämä laskee niiden mukaan 3,8 prosentista 3,4 prosenttiin.

Valtiovarainministeri torjui sosiaalidemokraattisen opposition syytteet siitä, että saksalaisministeri ei olisi koskaan aiemmin hankkinut yhtä suurta ja yhtä nopeasti kasvavaa valtionvelkaa.

Ministerin mukaan syytä on etsittävä Saksan yhdistymisen aiheuttamasta velkataakasta, joka on syntynyt muun muassa entisen Itä-Saksan teollisuuden yksityistämisestä.
(STT-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.