Oikeus hylkäsi syytteet perussuomalaisten vaalimainosten poistamisesta

Mainokset poistettiin Helsingin katukuvasta kuntavaalien alla 2021.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt perussuomalaisten nostamat syytteet Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) entistä toimitusjohtajaa vastaan. Syytteet liittyivät vaalimainoskohuun kuntavaalien alla vuonna 2021.

Liikennelaitos ja mainosyhtiö JCDecaux päättivät poistaa bussipysäkeiltä ja HKL:n liikennevälineistä perussuomalaisten kuntavaalimainokset, joiden katsottiin vihjaavan maahanmuuttajien suosimiseen Helsingin vuokra-asuntojen asukasvalinnoissa.

Mainoksissa ollut kuva jäljitteli kerrostalon porraskäytävän asukasluetteloa. Listassa oli pari perinteistä suomalaista sukunimeä sekä useita rivejä, joissa luki "tuli jonon ohi". Mainosten poistamisen taustalla oli käräjäoikeuden mukaan se, että ne olivat aiheuttaneet yleistä paheksuntaa.

Syytteitä ei ajanut syyttäjä, vaan puolue ja sen Helsingissä toimiva paikallisyhdistys. Ne katsoivat, että vaalimainosten poistaminen katukuvasta loukkasi sananvapautta, ja vaativat HKL:n silloiselle toimitusjohtajalle rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vaikutti kielteisesti julkisuuskuvaan

Puolue ja paikallisyhdistys katsoivat, että mainosten poistaminen juuri ennen kuntavaaleja häiritsi puolueen kuntavaalityötä ja vaikutti kielteisesti puolueen julkisuuskuvaan.

Käräjäoikeus totesi perjantaina antamassaan ratkaisussa, että mainokset ehtivät olla esillä vuonna 2021 toukokuun viimeisestä päivästä kesäkuun 7. päivään asti. Vaalimainokset oli siis julkaistu viranomaisen tai kenenkään muunkaan ennakolta estämättä. Lisäksi poistettujen mainosten tilalle tuotiin muita perussuomalaisten kuntavaalikampanjan mainoksia.

– Virkarikoksen tunnusmerkistö ei täyty, toteaa käräjäoikeus.

Oikeuden mukaan kysymys mainosten poistamisesta ei ollut HKL:n ja JCDecauxin välisessä oikeussuhteessa hallintoasia eikä siitä siksi pitänyt antaa kirjallista hallintopäätöstä. Oikeus katsoo myös, että hallintolain perusteella HKL:n silloisella toimitusjohtajalla ei ollut velvollisuutta kuulla puoluetta ja paikallisyhdistystä mainosten poistamisesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat