Mainos

Wagner-taitajana tunnettu oopperalaulaja Anita Välkki on kuollut

Oopperalaulaja Anita Välkki on kuollut. Hän kuoli eilisiltana pitkän sairauden jälkeen 84-vuotiaana.

Välkki oli suomalainen oopperalaulajatar, jota on luonnehdittu harvinaisen draamalliseksi sopraanoksi. 1950- ja 1960-luvulla hän oli kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia oopperalaulajia.

Hän on tunnettu erityisesti Wagner-rooleistaan. Välkillä oli useita kiinnityksiä ja vierailuja kansainvälisillä areenoilla, muun muassa Metropolitanissa ja Wienin valtionoopperassa. Lopetettuaan aktiiviuransa hän toimi Sibelius Akatemian laulumusiikin osastolla opettaja.

Välkki saavutti kansainvälistäkin mainetta myös laulupedagogina. Monet hänen oppilaistaan (esim. Helena Juntunen, Tove Åman) ovat voittaneet useita kilpailuja, kuten Timo Mustakallio- ja Lappeenrannan laulukilpailut.

Kansainvälisistä arvioissa Välkkiä on kuvattu vaikuttavaksi, uljaaksi, valoisaksi, valloittavaksi ja dramaattiseksi sopraanoksi.

Ura kesti kaksi vuosikymmentä

Välkki piti ensikonserttinsa Vaasassa ja Helsingissä vuonna 1954. Kannustavan vastaanoton saanut nuori laulunopiskelija menestyi myös Suomen kansallisoopperan koelaulussa ja sai kiinnityksen heti syyskaudesta 1955 alkaen.

Välkin pari vuosikymmentä kestäneeseen uraan mahtuu ooppera- ja konserttilavojen kiertämistä niin kotimaassa kuin ulkomaisissakin oopperataloissa. Välkin Metropolitanin-debyytti oli vuonna 1962 New Yorkissa.

Helsingin kaupunginorkesterin solistina Välkki vierailu vuosien varrella monet kerrat. Sibelius-viikoilla kesäkuussa vuonna 1961 hän lauloi Jussi Jalaksen johtaman Luonnottaren solistina. Joulukuussa vuonna 1963 HKO omisti konsertin Richard Wagnerin syntymän 150-vuotisjuhlalle, itseoikeutettuna solistina Anita Välkki.

Välkki oli solistina myös HKO:n Sibeliuksen syntymän 100-vuotisjuhlakiertueella, joka ulottui kahteentoista Euroopan suurkaupunkiin.

HKO oli jo muuttanut Finlandia-taloon, kun Välkki konsertoi viimeisen kerran orkesterin solistina lokakuussa 1976.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.