Vuorotyön vaarallisuus vahvistuu – yhdistettiin tällä kertaa dementiaan

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42

Vuorotyötä ja yövuoroja tekevät saattavat tutkimusten perusteella olla tavallista alttiimpia diabetekselle ja sydänoireille. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen perusteella myös dementia saattaa olla heillä hieman yleisempää kuin päivätöitä tekevillä.

VIDEO: Mistä tunnistaa, onko kyseessä tavallinen hajamielisyys vaiko vaarallinen muistisairaus?

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä, ja se perustuu 55 000 ruotsalaisen rekisteritietoihin. Osasta saatavilla oli 14 vuoden ja osasta jopa 44 vuoden seurantatiedot. Kaikkiaan 5–7 prosenttia osallistujista sairastui dementiaan seurantojen aikana.

Tulosten perusteella riski sairastua dementiaan oli 36 prosenttia suurempi osallistujilla, jotka olivat tehneet työuransa aikana vuorotyötä, kuin päivätöitä tekevillä. Yötyötä tekevien sairastumisriski oli sekin suurentunut, mutta vain 12 prosenttia suurempi kuin päivätyötä tekevien. Yhteydet olivat sitä voimakkaampia mitä pitempään vuoro- tai yötyötä henkilö oli tehnyt.

Osa nyt havaitusta dementiayhteydestä selittyi aivoverenkiertohäiriöillä, sydän- ja verisuonitaudeilla sekä diabeteksella, jotka ovat dementian riskitekijöitä, mutta ne eivät yksistään riittäneet koko yhteyden syyksi. Aiemmissa tutkimuksissa terveysriskit on liitetty muun muassa vuorokausirytmin ja unen häiriintymiseen sekä ravitsemuksellisiin seikkoihin ja elintapoihin. Mekanismista ei kuitenkaan ole varmuutta.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat