Vuokralaisen vastuut ja oikeudet: Kuka korvaa riitatilanteessa?

Pääosin vuokrasuhteet sujuvat alusta loppuun ongelmitta. Toisinaan vuokranantaja ja vuokralainen ovat kuitenkin eri mieltä siitä, kuka maksaa asuntoon syntyneiden elämisen jälkien korjaamisen.

On luonnollista, että asunnon pinnat, kalusteet ja kodinkoneet kuluvat asumisen aikana. Tavanomainen kuluminen onkin yleensä vuokranantajan vastuulla. Vuokranantaja ei voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa. Pitkän vuokrasuhteen päättyessä asumisen jälkiä on hyväksyttävä enemmän. Monihenkisen perheen asumisesta syntyy yleensä enemmän kulumisen jälkiä kuin yhden hengen taloudesta.

Asumisesta saa jäädä kohtuullinen määrä jälkiä peilien, taulujen, lamppujen, julisteiden, verhotankojen, huonekasvien ja ryijyjen kiinnittämisestä seiniin tai kattoon. Seiniin tai tapetteihin piirtelyn, tapetoinnin repeytymät ja pintojen sotkemisen vuokralainen joutuu kuitenkin korvaamaan.

Asunto vaatii asujalta hoitoa

Vuokralaisen tulee hoitaa asuntoa huolellisesti. Mikäli asunnossa on erityistä hoitoa vaativia pintoja tai kalusteita (esimerkiksi keittiön puinen pöytätaso, joka vaatii säännöllisen öljykäsittelyn), on vuokranantajan annettava vuokralaiselle niistä tarkat hoito-ohjeet.

Jos oven sälekaihdin jää säännöllisesti oven väliin ja lopulta tämän johdosta rikkoontuu, vuokralainen on toiminut huolimattomasti ja joutuu korvaamaan kaihtimen. Vuokralaisen on pyrittävä mahdollisuuksien mukaan minimoimaan huonekaluista aiheutuvia jälkiä, esimerkiksi laittamalla huonekalujen jalkoihin huopapalat.

Alku- ja loppukatselmus avuksi

Ennen vuokrasuhteen alkamista on tärkeää tehdä asunnossa alkukatselmus, jossa tarkistetaan asunnon ja kodinkoneiden kunto ja kirjataan raporttiin mahdolliset viat ja puutteet. Asunto voidaan lisäksi valokuvata tai videoida.

Vuokrasuhteen päättyessä tehdään loppukatselmus. Jos siinä havaitaan huomautettavaa, voidaan tarkistaa alkukatselmusraportista, oliko vika huoneistossa jo vuokrasuhteen alkaessa, vai onko vika ilmaantunut vuokrasuhteen aikana.

Esimerkiksi nämä vuokralainen korvaa

– Lemmikkieläinten aiheuttamat purema- tai kynnenjäljet asunnon pinnoilla (esimerkiksi kissan repimät tapetit) tai eritteiden aiheuttamat jäljet, hajuhaitat

– Keittiön työtasojen käyttäminen leikkuualustana, työtason leikkuuviillot

– WC-istuimen käyttäminen korokkeena siten, että sen päällä seisotaan

Näistä vuokralainen huolehtii

– Lamppujen ja loisteputkien vaihto

– Jääkaapin ja uunin lamppujen vaihto

– Palovaroittimen pariston vaihto

– Ikkunoiden pesu

– Jääkaapin ja pakastimen sulatus ja puhdistaminen

– Uunin ja lieden puhtaanapito

– Poisto- ja korvausilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistaminen

– Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat