Tutkimus: Karu totuus – näin likaisella mopilla siivoat kotisi

Siivoukseen käytettävä moppi voi olla bakteeripesä, joka pahimmassa tapauksessa levittää sairauksia. Viledan teettämässä tutkimuksessa mopeista löytyi suolistoperäisiä bakteereja, hometta ja hiivaa.

Ruotsissa toteuttetussa tutkimuksessa analysoitiin neljää moppia, joita oli käytetty neljässä eri taloudessa neljän viikon ajan. Tulokset paljastivat, että mopeissa oli 95–279 miljoonaa mikro-organismia. Mopeista löydetyt mikro-organismit olivat pääasiassa suolistobakteereja, homesieniä ja hiivasieniä.

– Mopit voivat olla todella likaisia. Mikro-organismit eivät sinällään voi aiheuttaa sairauksia, mutta jotkut niistä voivat pitkällä tähtäimellä aiheuttaa allergioita. Jos epätoivotut mikro-organismit pääsevät kotiin, leviävät ne helposti mopin mukana, jos sitä ei puhdisteta kunnolla, kertoo tutkimuksen toteuttanut elintarvikehygienian professori Marie-Louise Danielsson-Tham Örebron yliopistosta.

– Tiedämme jo, että matkapuhelimet sekä erilaiset kahvat ja näppäimistöt ovat usein täynnä bakteereja ja viruksia. Tästä ongelmasta puhutaan monesti varsinkin flunssa- ja influenssakaudella. Oksennustaudin yhteydessä moppi on erityisen tehokas viruksenlevittäjä, jos sillä siivotaan oksennuksia tai ulosteita eikä sitä pestä kunnolla, jatkaa Danielsson-Tham.

Lattiamopilla puhdistetaan usein pahinta likaa, ja muun muassa yksi kolmesta ruotsalaisesta käyttää juuri lattiamoppia ruokatahrojen ja likaisten kengänjälkien puhdistamiseen, kertoo aikaisempi ruotsalaisten siivoustottumuksia selvittänyt tutkimus.

– Mopin huuhteleminen siivoamisen jälkeen ei riitä. Moppi täytyy pestä lämpimässä vedessä pesuaineella ja kuivattaa perusteellisesti, jotta siitä tulee oikeasti puhdas, painottaa Danielsson-Tham.

Mopin oikeaoppinen hoito:

• Muista, että mopatessa bakteerit siirtyvät mopin mukana huoneesta toiseen. Käytä siksi mielellään eri moppipäätä esimerkiksi keittiössä ja saniteettitiloissa.

• Pese moppi lämpimällä vedellä ja pesuaineella.

• Kuivata moppi huolellisesti.

• Pese moppipää pesukoneessa 60 asteessa säännöllisesti.

• Vaihda moppi uuteen säännöllisesti.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE – Deski)

Lue myös:

    Uusimmat