Mainos

Vuoden väri on yllättävän räväkkä! Uskaltaisitko maalata kodin seinät tällä?

Rohkea maalaa kodin seinät mehukkailla trendisävyillä. Tikkurilakin yllätti vuoden väri -valinnallaan. Katso myös jutun lopusta kuvagalleria eri värimaailmoista.

Aika on ajanut kokovalkoisen sisustuksen ohi, ja värit ovat alkaneet kiinnostaa sisustajia yhä enemmän. Sen on huomannut työssään myös Hämeenlinnan RTV:n sisustusmyyjä Marjo Silenius.

– Valkoinen oli pitkään muodissa, mutta nyt siitä on alettu luopua. Pääosin pysytään kuitenkin vaaleissa sävyissä ja haetaan kodin seiniin yhdenmukaisuutta.

Uskaliaimmat sisustajat säväyttävät valitsemalla seiniin ja huonekaluihin kirkkaita ja syviä sävyjä. Yksi ajankohtaisimmista maalisävyistä on Flamingo K319, jonka Tikkurila valitsi hiljattain vuoden 2019 väriksi. Valintaa on kehuttu rohkeaksi: sävy on sen verran päräyttävä, ettei sitä kenties heti osaisi valita olohuoneen seinän sävyksi.

Tutustu Porin Asuntomessujen värimaailmaan
Suomen Asuntomessujen ​​​​​​​
virtuaalipalvelussa.

– Mielenkiinnolla odotan, miten sävy otetaan vastaan. Se voi olla haasteellinen, mutta kun olen sitä tässä katsellut, niin kyllä se päivä päivältä näyttää paremmalta. Sitä rupeaa heti etsimään siihen sopivia sävyjä. Tottuminen vaatii aikaa. Viime vuoden väri Ruukku N405 oli helpompi. Se on maanläheinen ja skandinaaviseen sisustukseen lämmin sävy, Silenius miettii.

– Kyllä Tikkurilan trendisävyjä aina maalikaupoilla kysellään, erityisesti vuoden väriä.

Myös Suomen Asuntomessuilla on huomattu väritrendien muutos, kertoo kehitys- ja tutkimuspäällikkö Kari Tervonen.

– 2010-luvun viileä skandinaavinen tyyli on täydentymässä 2020-luvun lämpimämmillä ja orgaanisemmilla sisustusratkaisuilla. Tähän kuuluu rohkeampi värien käyttö, yksilöllisyys ja oman persoonallisuuden rohkeampi ilmentäminen, Tervonen sanoo.

Vihreä rauhoittaa

Kaikki eivät kuitenkaan tahdo valita maalisävyjä trendien perusteella. Marjo Sileniuksen mukaan esimerkiksi makuuhuoneeseen voi olla syytä valita mieluummin rauhoittava kuin energisoiva sävy.

– Makuuhuoneeseen kannattaa valita pehmeitä sävyjä. Vihreän eri sävyt ovat varmoja, niillä on rauhoittava vaikutus, Silenius sanoo.

Lastenhuoneissa taas on Sileniuksen mukaan hyvä käyttää sävyjä, jotka miellyttävät lasta itseään.

– Lapset valitsevat usein kirkkaita sävyjä. Greippi S302, Ara M3534, Riutta M319 ja Smaragdi L373, uskoisin että näitä sieltä ensi vuoden trendiväreistä poimitaan, jos lapset saavat päättää.

Uusi tapa maalata

Niin ikään muuten valkoista huonetta koristava värikäs tehosteseinä alkaa olla mennyttä – ainakin trendikkäimmissä sisustuksissa. Tällä hetkellä ajankohtaisempi tapa on maalata huoneen kaikki seinät samalla sävyllä.

– Jos tehosteseinän haluaa maalata, trendikkäämpi tapa on maalata tehosteseinän kaveriksi muut seinät jollakin muulla kuin valkoisella.

Jos sopivat väriyhdistelmät askarruttavat, ammattilaiset osaavat auttaa.

– Yksi erilainen mutta todella hieno väriyhdistelmä on herkkä vaaleanpunainen Magnolia H320 ja tummanvihreä Syvänne N439. Magnolian kaveriksi sopii myös kuninkaallinen sininen Ara M354. Flamingon kanssa taas sopii hyvin yhteen vastaväri Amazon M386. Myös erilaiset lämpimät keltaisen sävyt tekevät tuloaan. Esimerkiksi Dukaatti L392 on trendikäs sinappinen sävy, joka näkyy voimakkaasti nyt vaatetuksessa.

Silenius ennustaa, että seuraava muotivillitys voisi olla kattojen maalaaminen.

– Todellisen edelläkävijän katossakin on joku muu sävy kuin valkoinen. Olen nähnyt muutaman aika hulppean esimerkin.

Tummasävyinen katto tekee tilasta tunnelmallisen tuntuisen, joten kannattaa varmistaa, että valaistus on kunnossa niin luonnonvalon kuin valaisimienkin suhteen.

Tartu rohkeasti telaan

Mikäli seinien maalaaminen jännittää, voi väriä tuoda sisustukseen värikkäillä huonekaluilla ja tekstiileillä.

– Jos esimerkiksi Flamingosta ei pidä seinällä, voisi sillä maalata vaikka pöydän tai tuolin, Silenius ehdottaa.

Minkä tahansa pinnan maalaaminen vaatii tarkkuutta, mutta Silenius lupaa homman hoituvan ilman ammattilaistakin.

– Maalata voi itsekin, mutta työohjeisiin on hyödyllistä tutustua ja varata työhön reilusti aikaa. Tärkeää on pintojen suojaaminen, pohjien puhdistus ja tarvittaessa seinien tasoitus. Yleinen virhe on se, ettei maalia levitetä tasaisesti ja maalia on liian vähän telassa. Pienellä harjoittelulla jokainen onnistuu.

Lue myös:

    Uusimmat