Vuoden paras salmiakki on valittu: Tämä herkku "potkaisee ja hellii"

Suomen Salmiakkiyhdistys ry on jakanut vuosittaisen Salmiakki Finlandia -palkinnon.

Suklaasalmiakkimanteli, ehdokas numero 6, on voittanut Salmiakki Finlandia 2014 -palkinnon. Yksimielinen tuomariduo kehuu yhdistelmätuotetta hienoksi ja rohkeaksi keksinnöksi. Manteli vei nimiinsä myös Salmiakkigaalan yleisöäänestyksen.

– Päätös oli tosi helppo. Manteli oli ehdokkaista ainoa, joka tuotti suuria yllätyksiä, sanoo tuomarina toiminut Kati Outinen.

"Mielenkiintoinen makumatka"

Outisen tuomarikollegan Vesa Vierikon mielestä tuotteen nimen pitäisi olla salmiakkisuklaamanteli makujärjestyksen mukaisesti.

– Se on kuin mielenkiintoinen makumatka, joka toimii erittäin hyvin. Se alkaa pinnalta voimakkaalla salmiakkijauheella. Kolmen sekunnin kuluttua suklaa alkaa seota salmiakkiin niin, että suklaa voittaa sekunti sekunnilta. Salmiakki katoaa, ja yhtäkkiä huomaat syöväsi suklaata. Kunnes on vielä jotakin kovaa: manteli, joka sopii suklaan kanssa loistavasti. Ja sitten kun olet syönyt yhden makeisen, vielä on vähän salmiakin makua suussa, mutta se on käynyt läpi tällaisen prosessin, Vierikko kuvailee.

Kolmivaiheiseen nautintaan viitaten Vierikko luonnehtii tuotetta myös ”trikoloriksi”.

Kati Outinen kiteyttää kokemuksen näin:

– Se potkaisi, ja sen jälkeen helli. Siinä oli uutta ja vanhanaikaista samassa pienessä pallerossa.

Salmiakista tykkäävät näyttelijäkonkarit saapuivat finaalin tuomareiksi Salmiakkiyhdistyksen kutsusta. Makeisehdokkaiden valinnasta vastasi niin ikään yhdistyksen konklaavi, mutta voittajan valinta oli yksin Outisen ja Vierikon käsissä.

Voittajatuotteen valmistaja yhä mysteeri

Mantelin jakelijayhtiö ei ole vielä toimittanut tietoja makeisen valmistajasta tai valmistusmaasta. Koskaan aiemmin palkinnon 16-vuotisessa historiassa ei ole ollut tilannetta, että voittajanamin valmistajaa saati valmistusmaata ei ole ollut etukäteen tiedossa. Mantelin jakelijayhtiö Exotic Snacks on luvannut puuttuvia perusfaktatietoja Salmiakkiyhdistykselle alkuviikosta.

Suomen Salmiakkiyhdistys ry (1997-) on salmiakkifanien riippumaton kuluttajajärjestö. Salmiakki Finlandia 2014 -palkinnosta kisasi tänä vuonna kuusi eri tuotetta. Lue lisää kisaan osallistuneista tuotteista Salmiakkiyhdistyksen sivuilta.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat