Vuoden nuori eurooppalainen on 16-vuotias ilmastoaktivisti Atte Ahokas – ahdistus sai nuoren miehen liikkeelle: "Aikuiset eivät tee tarpeeksi, minun on nyt pakko"

4:04
Atte Ahokas on Vuoden nuori eurooppalainen 2019.

Eurooppanuoret on myöntänyt 16-vuotiaalle Atte Ahokkaalle tunnustuksen tekemästään ilmastoaktivistin työstä.

Tunnustus myönnetään vuosittain alle 35-vuotiaalle nuorelle, joka antaa positiivista kuvaa eurooppalaisuudesta.

Ahdistus oli tunnustuksen saaneelle Ahokkaalle päällimmäisin syy ryhtyä ilmastoaktivistiksi.

– Minua ahdisti tosi pahasti kaikki ilmasto-asiat ja kuinka nyt aikuiset eivät tee tarpeeksi. Minä ajattelin, että minun on nyt pakko, kertoo Ahokas.

Ilmaston puolesta taisteleminen on vienyt Ahokkaan ulkomaille saakka keskustelemaan esimerkiksi Ruotsin varapääministerin ja ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin kanssa.

"Nyt on pakko"

Ahokkaan mukaan nykyistä kasvutaloutta ei voida jatkaa nykyiseen malliin, mikäli ilmaston tilannetta halutaan parantaa. Hän vaatii päättäjiltä parempaa ilmastopolitiikkaa.

– Nyt on pakko. Seuraava hallituskausi on todella kriittinen, mikäli me halutaan saada Suomen päästövähennykset sellaiselle tasolle, että me pysytään 1,5 asteen lämpenemisessä.

– Eurooppalaisten täytyy luopua joistain asioista, mitä ei uskalleta yleensä sanoa ilmastokeskustelussa. Ja meidän täytyy muutenkin kaikilla yhteiskunnan sektoreilla saada päästöt alas, toteaa Ahokas.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja