Vuoden hääkuvan ikuistanut Johanna Kempf: "Jos hetki ei ole varastettu, se on menetetty"

Vuoden Hääkuva 2016 -voittajateoksen valokuvannut Johanna Kempf paljastaa, kuinka hän onnistui ikuistamaan tuon ohikiitävän hetken. Kuvassa morsiamen pieni tytär sovittelee äitinsä hääkenkiä. Katso myös muut upeat kuvat!

Potretti- ja lehtikuvausten parissa työskennellyt, Vuoden Hääkuva 2016 -voittaja Johanna Kempf kertoo olevansa ennen kaikkea henkilökuvaaja, joka on koukussa ihmisyyden ymmärtämiseen ja rakkauteen. 

Kempf aloitti hääkuvauksen Saksassa tämän vuosikymmenen alussa. Hän työskentelee tällä hetkellä päätoimisesti Saksassa ja Suomessa.

Eikä oma työnkuva ole lainkaan pöllömpi: hän saa luoda taidetta henkilöiden kanssa, jotka rakastavat.

– Haluan ikuistaa kuvattavani juuri sellaisina kuin he oikeasti ovat. Tämä näkyy muun muassa siinä, etten pyydä kuvattavia poseeraamaan, vaan käytän toiminallisia menetelmiä. Silloin kuvattava tekee tai ajattelee jotain itselleen tärkeää asiaa, jolloin itse kuvaus ja jännitys unohtuvat, Kempf paljastaa.

Sana "voimaannuttava" on myös Kempfille rakas: siihen kiteytyy hyvin hänen kuvauksensa salaisuus.

–  Nekin, jotka eivät ole tilanneet voimaannuttavaa kuvausta, ovat todenneet kuvauksen olleen ihanaa ja voimaannuttavaa, Kempf kuvailee.

– Mottoni on: “Kaunis kuva kuvaa kauneutta – kuva siitä, kuka henkilö oikeasti on, kuvaa ammattitaitoa”.


Voittokuva herättää pikkutytön unelmat henkiin

Dokumentaarisen hääkuvasarjan parhaaksi valittu Johanna Kempfin ikuistama kuva Lainakengissä valittiin Vuoden Hääkuva 2016 -kokonaiskilpailun parhaaksi otokseksi.

Kuvassa yhdistyvät pienen tytön herkkyys, romanttinen ympäristö ja häihin liittyvä unelma.

– Kuva kuvaa kaikkea sitä mistä häät on tehty: viattomuudesta, rakkaudesta, häähömpötyksestä ja perheestä, Kempf kuvailee.

– Itseäni kuvassa erityisesti puhuttaa pienen tytön erillisyys, omien ajatusten kuplassa eläminen häähumun keskellä.

Kuva on otettu Ahlbergin tilalla Jokelassa.  Kun perheen tytär alkoi sovitella äitinsä hääkenkiä morsiuskammarissa, valokuvaaja huomasi hetkensä koittaneen.

– Kuvan ottohetki oli hyvin hektinen, sillä häissä kaikki tapahtuu vauhdilla. Tyttö on yhtäkkiä korkkareissa – ja kuvaajan ensimmäinen ajatus oli: ”Apua, onko kamera ja linssi kunnossa? Älä vain taita nilkkojasi lapsi-kulta!”, Kempf kertoo.

Siinä samaisessa sekunninmurto-osassa sommittelu tuli selkärangasta, nyt ei oteta lähikuvaa.

Räps, räps, räps.

– Lapset eivät pysy yleensä paikallaan kuin sen hetken, Kempf tiivistää.

– Jos hetki ei ole varastettu, se on menetetty.

Katso kaikki upeat otokset häistä:

Kuvagalleria 15 kuvaa - katso

Johanna Kempf Photography

Katso myös: Vuoden Häävideo 2016


Lue myös:

    Uusimmat