Vuoden alusta euroon siirtynyt Viro: Miten kävi edullisen hintatason?

Viron uusi euroaika sai viime kuussa viimeisen silauksen, kun kaupat lopettivat rinnakkaishinnoittelun. Matkailijaa muutos kiinnostaa erityisesti hintatason osalta. Onko Viro vielä suomalaiselle halpa ostosmaa?

Viron matkailun edistämiskeskuksen Suomen aluejohtaja Toomas Tärk pitää huolenaihetta hintatason noususta aiheettomana. Viron euroon siirtyminen on päinvastoin selkeyttänyt tilannetta.

− Moni on sanonut, että nyt on helpompi shopata Tallinnassa, kun hintoja voi vertailla suoraan kotimaan hintoihin, Tärk sanoo.

Myös paikalliset kauppiaat heräsivät ajoissa euron aiheuttamaan hintakysymykseen. Viron kauppa- ja teollisuuskamari käynnisti viime vuonna Euro hintaa ei nosta -kampanjan, jonka tarkoitus oli estää perusteeton tavaroiden ja palveluiden hintojen nostaminen euron käyttöönoton myötä. Sopimukseen liittyminen oli vapaaehtoista.

− Suuri osa virolaisista kaupoista ja palvelualan yrityksistä sitoutui siihen. Mukaan piti ilmoittautua nettisivustolla. Sieltä sai tarran oveen tai ikkunaan, etteivät hinnat ole nousseet.

Tärkin mukaan käytäntö on sittemmin osoittautunut toimivaksi; ovathan yrittäjät mukana omasta tahdostaan.

− Ryhmä, joka lähti viemään tätä eteenpäin, seuraa aika ajoin hintoja. Siellä ei ole tehty pyöristämistä ylöspäin. Isoin hinnannousu tulisi tästä.

Luonnollinen hinnannousu

Vaikka hintojen pyöristämiseltä on vältytty, on kiistatonta, että kulutustavaroiden hinnat Virossa ovat nousseet viime vuodesta jonkin verran. Tähän löytyy luonteva selitys.

− Hinnat ovat nousseet saman verran kuin muuallakin maailmassa. Kaikki liittyy raaka-aineiden hintojen kallistumiseen, mikä vaikuttaa myös Viron hintatasoon.

Jos Suomen ja Viron hintojen nousuja vertaa viime vuoteen, kummankin maan kehitys kulkee prosentuaalisesti suunnilleen samalla tasolla.

− Tallinna on hieman kalliimpi kuin muu Viro. Esimerkiksi ravintolapalvelut ovat varmasti Tallinnan keskustassa kalliimpia kuin Tarton keskustassa, Tärk sanoo ja lisää, että ilmiö on sama muualla maailmalla.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja