Vuoden 2012 Huuhaa-palkinto suomalaiskeksinnölle

Skeptikkojen yhdistys on antanut vuoden 2012 Huuhaa-palkinnon kirkasvalokuulokkeita valmistavalle Valkeelle.

Valkee-kirkasvalokuulokkeet ovat saaneet kyseenalaista kunniaa. Suomalaisten skeptikkojen yhdistys on antanut suomalaiskeksinnölle vuoden 2012 Huuhaa-palkinnon.

Palkinto on myönnetty ansiokkaasta heikosti tutkitun terveystuotteen markkinoinnista.

– Tehdyt tutkimukset ovat varsin kapea-alaisia sekä koehenkilöiden satunnaistamisen ja sokkouttamisen osalta erittäin puutteellisia. Valkee Oy on lähtenyt markkinoimaan tuotettaan tehokkaana apuna terveyteen ennen kuin väitteiden tueksi on ollut tieteellisesti vakuuttavia tutkimuksia. Tuotetta on markkinoitu myös yli Valviralle rekisteröidyn käyttötarkoituksen muun muassa mielialan vaihteluihin, masennukseen, uniongelmiin sekä lentomatkustajan vuorokausirytmin siirtämiseen, palkintoa perustellaan Skepsis Ry:n nettisivuilla.

– Skepsis ei halua estää uusia innovaatioita, mutta niidenkään kohdalla ei markkinointi saa mennä tutkimuksen edelle. Tulosten pitää olla olemassa ennen terveysväitteitä, perustelut jatkuvat.

Äänestä mielipiteesi kirkasvalokuulokkeista ja muista perustella vastauksesi. Voit kirjoittaa perustelun äänestyksen jälkeen klikkaamalla ensin "Näytä perustelut" ja sen jälkeen "Kirjoita perustelu" keltaisen huutomerkin luota löytyvän linkin kautta.

Lähde: Skepsis ry

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja