VTT:n tutkijoiden havainto: Parin minuutin tuuletus kerran tunnissa pudottaa virustasoa ällistyttävän paljon

VTT:n hämmästyttävä havainto sisäilmasta: Näin viruksen määrää ilmasta voi vähentää jopa 90 prosenttia 4:21
Mistä tietää, että on aika tuulettaa? Katso koko haastattelu videolta!

VTT:n johtava tutkimusprofessori Ali Harlin kertoo MTV Uutiset Livessä, että virusten leviämisen ehkäisyyn on olemassa yksinkertainen keino, joka toimii ihan tavallisissakin kodeissa.

Koronaepidemia on käynnissä ja viruksen leviämisen ehkäisyyn on olemassa jo monta tunnettua keinoa, kuten maskien käyttö, etäisyyksistä huolehtiminen ja hyvä käsihygienia.

Virusten leviämisen ehkäisyssä myös hyvällä huoneilmalla on oma merkityksensä, sillä viruksista riippuen osa pystyy leviämään myös ilman kautta, kun seurustelemme hengittäen samaa huoneilmaa.

– Virus ilmassa kulkee vähän kuin tupakansavu. Mutta kuinka virus leviää? Se etsii limakalvoja, kun se löytää yhden, se monistuu siellä ja jatkaa matkaa eteenpäin, Harlin kuvailee.

Harlin havainnollistaa viruksen kulkemista ilmassa käyttämällä esimerkkinä tilaa, jossa hän haastatteluhetkellä on eli MTV Uutiset Liven studiota, jossa tutkija on uutisankkuri Jonna Hellgrenin haastattelussa.

– Me olemme tässä noin 10 neliön huoneessa. Jos olisimme tässä tunnin verran, ehtisin hengittää koko ilmatilan. Sinäkin tulisit hengittäneeksi ilmaa, joka on ollut minun keuhkoissani, eli olisit suorassa yhteydessä limakalvoihini, Harlin havainnollistaa MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Huoneilman vaikutuksia koronan torjunnassa esitellään tarkemmin VTT:n tutkimusblogissa.

Harlin antaa yksinkertaisen vinkin, jolla kuka tahansa voi parantaa asuntonsa sisäilmaa:

– Kannattaa avata ovi tai ikkuna kerran tunnissa muutamaksi minuutiksi. Se auttaa huomattavan paljon. Se tiputtaa virustasot 80–90 prosenttia.

Harlinin mukaan normaalien varotoimien lisäksi huoneilman parannus on merkittävä keino riskien vähentämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat