Volvo laskee satoja robottiautoja liikenteeseen – ottaa täyden vastuun onnettomuuksista

Volvon autonomiset autot liikenteessä 2:52

Volvon autonomisten autojen Drive Me -projektia on tähän asti suunniteltu Ruotsiin ja Kiinaan. Nyt valmistaja on ilmoittanut, että ensi vuonna se aikoo laskea sata autopilotilla varustettua autoa myös Lontoon liikenteeseen. 

Isossa-Britanniassa järjestettävän autonomisen ajamisen kokeen nimi on Drive Me London, ja se eroaa muista ohjelmista käyttämällä perheitä, jotka ajavat autonomisia autoja julkisilla maanteillä.

Volvo kerää tietoja jokapäiväisiltä käyttäjiltä ja kehittää niiden avulla autonomisia autoja, jotka sopivat tosielämän ajo-olosuhteisiin sen sijaan, että se luottaisi vain testiratojen epärealistisempiin olosuhteisiin.

Drive Me London -ohjelma käynnistyy vuoden 2017 alkupuolella rajatulla määrällä autoja. Se laajenee vuonna 2018 käsittämään jopa 100 autonomista autoa, mikä tekee siitä suurimman ja laajimman autonomisen ajamisen testiohjelman Britannian maanteillä.

Itse ajavat autot lupaavat mullistaa Britannian maantiet neljällä pääosa-alueella, jotka ovat turvallisuus, ruuhkat, saasteet ja ajansäästö.

Volvo on maininnut ottavansa täyden vastuun mahdollisista onnettomuuksista, joita se ei kuitenkaan usko tapahtuvan.

– Autonominen ajaminen edustaa merkittävää loikkaa eteenpäin autoturvallisuudessa. Mitä nopeammin autonomiset autot saadaan maanteille, sitä enemmän ihmishenkiä säästyy, sanoo Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson.

Puolueettomien tutkimusten mukaan autonomisella ajamisella on potentiaalia vähentää auto-onnettomuuksia merkittävästi, joissakin tapauksissa jopa 30 prosentilla.

Jopa 90 prosenttia kaikista onnettomuuksista aiheutuu kuljettajan virheestä tai keskittymisen herpaantumisesta. Näitä tekijöitä saadaan karsittua tehokkaasti autonomisissa autoissa. 

Lue myös:

    Uusimmat