Volkswagen: CO2-tutkimukset tehty – tulokset huojentavia

Volkswagen ilmoittaa, ettei se ole löytänyt tutkimuksissaan alkuperäisistä lukemista juurikaan poikkeavia hiilidioksidipäästö- tai kulutuslukemia.

Mallit, joiden tietoihin muutoksia tehdään

Polo 1.0l TSI BlueMotion 70kW EU6 (DSG)
Scirocco 2.0l TDI BMT 135kW EU6
Jetta 1.2l TSI BMT 77kW EU6
Jetta 2.0l TDI BMT 81kW EU6
Golf Convertible 2.0l TDI BMT 81kW EU6
Golf 2.0l TDI BMT 110kW EU6
Passat Alltrack 2.0l TSI 4MOTION BMT 162kW EU6 (DSG)
Passat Variant 2.0l TDI SCR 4MOTION BMT 176kW EU6 (DSG)
Passat Variant 1.4 TSI ACT BMT 110 kW EU6

Volkswagenin mukaan epäilyt hiilidioksidipäästöjen (CO2) ja kulutuslukemien vääristelystä ovat olleet pääosin turhia. Jo aiemmin ilmoitettuihin lukuihin tehdään vain nimellisiä muutoksia yhdeksän automallin osalta.

– Poikkeavuudet yhdeksän automallin hiilidioksidipäästöjen mittauslukemissa olivat keskimäärin muutaman gramman, VW:n tiedotteessa kommentoidaan.

Autonvalmistajat ilmoittavat hiilidioksidipäästöt yksikössä grammaa per ajettu kilometri.

Polttoaineen kulutuksen osalta havaitut muutokset olivat desilitran tai kahden suuruisia sadalla kilometrillä.

Volkswagenin kannalta tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä olevien automallien myyntiä ja markkinointia voidaan jatkaa ilman rajoituksia.

Volkswagenin omien testitulosten pätevyys varmennetaan puolueettoman testauksen avulla jouluun mennessä. Niissä tapauksissa, joissa alkuperäiset arvot vahvistetaan, ei tule seuraamuksia. Näitä autoja jälleenmyyjät voivat myydä ilman rajoituksia. Mikäli poikkeavuuksia ilmenee, arvot korjataan vaaditulla tavalla normaalin prosessin mukaisesti.

Volkswagen-konsernin muut merkit Audi, Skoda ja Seatovat myös sopineet vastaavasta menettelystä kunkin kansallisen tyyppihyväksyntäviranomaisten kanssa.

Autojen todelliset kulutuslukemat eivät muutu, eikä näiden autojen tekninen korjaus ole tarpeellista. Täten, alun perin varattu 2 miljardin euron negatiivinen tuottovaikutus ei toteudu.

Pienempien taloudellisten vaikutusten määrä riippuu siitä, minkälaisia tuloksia uudelleenmittauksista saadaan.

Kyseessä oleva epäily kohdistui VW-malleihin, joita valmistetaan 36 000 kappaletta vuodessa. Tämä vastaa 0,5 prosenttia yhtiön koko tuotannosta.

Taloussanomien mukaan tiedotteella oli positiivinen vaikutus VW:n osakekurssiin, ja osake eteni nousukärkeen iltapäivällä Frankfurtin pörssissä.

Artikkelia päivitetty 10.12.2015 klo 8:05.

Lue myös:

    Uusimmat