Mainos

Volkswagen pyytää anteeksi "harkintakyvyn puutetta": Apinat laitettiin hengittämään dieselauton pakokaasuja

The New York Times kertoi perjantaina Volkswagenin, Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimlerin, BMW:n sekä osia edellämainituille yhtiöille toimittavan Boschin rahoittaman tutkimus- ja lobbausryhmän tekemistä julmista kokeista, joissa käytettiin eläimiä.

OIKAISU: Volkswagen ei testannut dieselautojensa päästöjä ihmisillä. Artikkelia muokattu. Lue lisää.

Lehti kertoi vuonna 2014 järjestetystä laboratoriokokeesta, jossa 10 ilmatiiviisiin kammioihin suljettua apinaa pakotettiin hengittämään dieselmallisen Volkswagen Beetlen pakokaasuja. Tarkoituksena oli kerätä tietoa päästöjen haittavaikutuksista – tai lähinnä niiden oletetusta puutteesta ja näin ollen käyttää dataa dieselautojen puolustamiseen.

Volkswagen pyytää anteeksi "yksittäisten henkilöiden rikkomuksia ja harkintakyvyn puutetta". Se kertoo olevansa vakuuttunut siitä, että "käytetyt tieteelliset menetelmät" olivat vääränlaisia ja sanoo, että olisi ollut parempi, jos kyseistä koetta ei olisi koskaan tehty.

Daimler kutsui paljastuneita eläinkokeita tarpeettomiksi ja kuvottaviksi. Se myös ilmoitti käynnistävänsä tutkinnan tutkimusryhmän toiminnasta. BMW puolestaan sanoi, ettei sillä ole ollut osaa eikä arpaa kyseiseen tutkimukseen, ja Bosch kertoo jättäneensä ryhmän jo vuonna 2013. Valmistajat eivät suoraan osallistuneet ryhmän toimintaan, mutta toimivat sen rahoittajina. Ryhmä lakkautettiin vuonna 2017.

Autovalmistajat, Volkswagen etunenässä, ovat saaneet muutaman viime vuoden aikana runsaasti lokaa niskaansa sekä dieselautojen korkeista päästöistä että yrityksistä keplotella testituloksia itselleen suotuisimmiksi.

Lähde: Bloomberg

***

3:14

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.