Mainos

Voiko tyttökalenteri olla tyylikäs?

Miksi ihmeessä mies haluaa ripustaa seinälleen kuvia vähäpukeisista naisista kuukausi toisensa jälkeen?

Tyttökalenterien juuret johtavat vanhoihin pin-up-kuviin, joista jo viime vuosisadan alkupuolella tuli suosittuja. Perinteisten pin-up-kuvien luonne ei ole suoraan pornograafinen, vaan kuvien naiset poseeraavat viattomasti keikistellen. Kuvia lähetettiin toisen maailmansodan amerikkalaissotilaille taistelumoraalia kohottamaan. Tyttökalenterit ovat olleet myös suosittuja yritysten mainos- ja jopa joululahjoja etenkin niin sanotuilla miesten aloilla.

Ehkä suurimmaksi klassikoksi on noussut rengasfirma Pirellin jo 1960-luvulta alkaen julkaisema tyttökalenteri, jossa ovat poseeranneet vähäpukeisina lukuisat maailmantähdet kuten Kate Moss, Gisele Bündchen ja Jennifer Lopez.

Uudemmista yrityksistä muun muassa halpalentoyhtiö Ryanair on alkanut julkaista omaa kalenteriaan. Se on aiheuttanut melkoista keskustelua ympäri Eurooppaa – ja kalenteri päätyy mahdollisesti vielä EU:n tutkittavaksi tasa-arvoloukkauksena. Nykyiset tyttökalenterit ovatkin usein kaukana ensimmäisten pin-up-kuvien herttaisuudesta.

Playboy-tyttöjä ja paljasta pintaa

Suurin osa naisista ei pidä nakukalentereista. Alastomina esineinä keikistelevät nuoret tytöt ärsyttävät ja oman miehen mielenkiinto toisia naisia kohtaan saattaa aiheuttaa suoran tai alitajuisen mustasukkaisuuden piston. Loukkaako tyttökalenteri naista?

– Ymmärrän kalenterit teinien seinillä, mutta eivät ne aikuiseen sisustukseen kuulu. (Tiia, 30)

– Riippuu todella paljon toteutuksesta, eroottinen kalenteri voi kyllä olla myös tyylikäs. Useat niistä vain eivät sitä ole. Jos kalenterin ainoa tarkoitus on vain tuoda mahdollisimman uhkearintaisia naisia miesten kuolattavaksi, niin silloin kuvat todellakin ärsyttävät ja esineellistäminen loukkaa. (Meri, 32)

– Kyllähän siinä itseään helposti vertaa seinällä keikisteleviin laiheliineihin. Että tuollaisetko niille miehille vain kelpaavat? Toisaalta ajattelen myös hieman hymähdellen, että onneksi taidan olla kalenterien bimbotyttöjä sentään vähän fiksumpi. Jollain avuilla sitä täytyy itsekin yrittää pärjätä. (Jatta, 28)

Entä jos oma mies tahtoisi yhteisen kodin seinälle tyttökalenterin?

– Ei tulisi meidän seinällemme. Edes poikamiesboksissa en tahtoisi sellaista nähdä. Tai no, usein niitä näkeekin juuri poikamiesbokseissa. Silloin en voi olla ajattelematta, että eipä sellaisessa kämpässä varmaan kukaan nainen viihtyisikään. (Meri, 32)

– Miesten kansoittamalla työpaikalla vaikka jossakin korjaamolla tai tehtaan taukohuoneessa jotenkin stereotyyppisesti kuuluukin olla nakukuvia seinillä. Mutta on mielestäni vähän härskiä jos niitä pitää ripustella ympäriinsä kotona. Työpaikoillakin pidän niitä hyvän maun vastaisena, mikäli samassa tilassa työskentelee myös naisia. Ei kuulu tälle vuosituhannelle. (Tiia, 30)

Huumoria hyväntekeväisyyskalentereissa

Viime vuosina yhä useammat hyväntekeväisyysjärjestöt, yhdistykset tai työpaikkaporukat ovat julkaisseet omia huumorilla tehtyjä tyttö- tai poikakalentereitaan. Niille tyypillistä on paljaan pinnan säästely ja kuvien teemoittaminen sisältämään muutakin kuin vain alastomuutta. Näitä naismalleja kunnioittavia kalentereita ostetaan toisin motiivein kuin puhtaasti kaupallisia tyttökalentereita.

Pyhittääkö tarkoitus keinot, onko hyväksyttävämpää ripustaa seinälle vaikkapa ympäristönsuojelulle omistettu nakukalenteri tai naisille suunnattu testosteronia uhkuva palomieskalenteri?

– Kaikki on kiinni toteutuksesta. Kuvat joko ovat tyylikkäitä tai eivät. Itse vedän rajan paljaan pinnan määrään. Eroottinen saa olla, mutta pornahtava ei. (Meri, 32)

– Pyhittää, ainakin osin. Ja huomaan itsessäni pientä kaksinaismoralismia myös sen suhteen, että palomiehet kalenterikuvissa tuntuvat paljon paremmalta ajatukselta kuin pupukorvaiset Playboy-tytöt. (Jatta, 28)

Eroottinen kalenteri voi olla myös älykäs

Älykkäiden järjestö Mensan juuri julkaisema Ihmiskalenteri 2010 revittelee stereotypioilla. Kalenterin kuvissa poseeraa joukko yhdistyksen jäseniä eroottisissa kuvissa.

– Halusimme tuulettaa oletuksia älykkäistä ihmisistä. Älykäskin voi olla huumorintajuinen, karismaattinen ja eroottinen, kertoo projektipäällikkö Leena Heiskanen.

– Tiedän, että Mensa on ehkä yllättävä taho lähtemään tällaiseen projektiin, mutta palaute on ollut todella positiivista. Ilmeisesti juuri tämäntyyppistä älyllä, huumorilla ja kunnioituksella toteutettua pehmeän sensuellia kalenteria on kaivattukin.

– Kalenterimme nimi Ihmiskalenteri peilaa hyvin idean takana olevaa humaaniuden ajatusta. Kuvissa on aivan tavallisia ihmisiä, sekä naisia että miehiä, erikokoisia, -ikäisiä ja -näköisiä. Jokaisen kuvan takana on oma tarinansa ja kuvat on suunniteltu tarkkaan kunkin mallin persoonan mukaan. Jokainen heistä on aktiivinen subjekti kuvassaan eikä vain esineellistetty kaunis kasvo tai vartalo.


Kuvat: http://kalenteri.mensa.fi ja Jari Tolvanen/Studio Elite

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.