Voiko tämä olla edes totta? 39-vuotias nainen on synnyttänyt 44 lasta – taustalla rankka lapsuus: "Elämässäni ei ole koskaan ollut juurikaan iloa"

Ugandalaisäiti elättää yksin 38 lasta 4:55
Pääkuvan videolla kuvaa ugandalaisäidin arjesta.

Ugandalaisnainen on synnyttänyt elämänsä aikana yhteensä 44 lasta, vaikka hän on vain 39-vuotias. 

Maailma on pullollaan tarinoita voimanaisista, jotka ovat synnyttäneet kertaistumalta useamman lapsen. Kerroimme esimerkiksi aiemmin tänä vuonna, että eräs texasilaisnainen synnytti kolmet kaksoset Yhdysvalloissa – ja vain 9 minuutissa.

Mutta entäpä tämä tarina sitten? Brittiläinen uutistoimisto Reuters kertoo ugandalaisesta naisesta, joka on elämänsä aikana synnyttänyt yhteensä 44 lasta.

Se, mikä tekee naisen tarinasta entistäkin hämmästyttävämmän, on se, että nainen on vasta 39-vuotias. Miten ihmeessä tämä on mahdollista?

Rankka lapsuus – äitipuoli tappoi muut lapset lasinsirpaleilla

Mariam Nabatanzin elämäntarina on ollut äärimmäisen rankka – aivan hänen elämänsä ensihetkistä lähtien. Mariamin äiti hylkäsi perheensä vain muutama päivä tytön syntymän jälkeen, ja isä joutui huolehtimaan Mariamista sekä tämän viidestä sisaruksesta.

Mariamin isä löysi uuden rakkauden ja avioitui. Naisen traaginen elämä sai järkyttävän käänteen, kun Mariamin äitipuoli tappoi Mariamin kaikki sisarukset. Hän oli sekoittanut ruokaan lasinsirpaleita, jotka aiheuttivat lapsille pitkän ja tuskallisen kuoleman. 

– Olin silloin 7-vuotias, eli liian nuori ymmärtääkseni, mitä kuolema edes tarkoittaa, Mariam muistelee. 

Sai ensimmäiset kaksosensa vain 12-vuotiaana

Mariam karkasi ja meni naimisiin ollessaan 11-vuotias. Vuotta myöhemmin hän synnytti ensimmäiset kaksosensa – siis vain 12-vuotiaana. Hän sai jo tuolloin kuulla, että hänen munasarjansa ovat hyvin epätavalliset.

Sitä ne toden totta ovatkin. Mariam on synnyttänyt elämänsä aikana kaiken kaikkiaan kuudet kaksoset, neljät kolmoset sekä viidet neloset. Mariam odotti kaksosia viimeksi 2,5 vuotta sitten. Hän kärsi raskauden aikana erilaisista komplikaatioista ja toinen lapsista kuoli synnytyksen aikana. Mariam on menettänyt kaikkiaan kuusi lasta. 

Tämä ei sinänsä ole erikoinen asetelma ottaen huomioon, että afrikkalaisissa perheissä on tavallisestikin paljon lapsia. Ugandan hedelmällisyysaste on yksi maailman korkeimmista keskiarvon ollessa 5,6 yhtä naista kohden. Maailmanlaajuisesti luku on yli kaksi kertaa pienempi, 2,4.

Myös lapsiavioliitot ovat hälyttävän yleisiä köyhissä maissa. Unicefin mukaan jopa joka kolmas tyttö pakotetaan avioliittoon alle 18-vuotiaana.

Aviomies hylkäsi – jäi yksin 38 lapsen kanssa

Mariamin aviomies hylkäsi hänet noin kolme vuotta sitten, ja nainen jäi yksin huolehtimaan 38 eloonjääneestä lapsestaan.

– Elämässäni ei ole koskaan ollut juurikaan iloa, hän jatkaa.

Suurperhe asuu neljässä ahtaassa, sementtilohkoista kyhätyissä rakennuksissa. Koska rahaa ei ole, osa lapsista joutuu nukkumaan kylmällä lattialla – onnekkaimmat saavat selkänsä alle retkipatjaa muistuttavan pehmusteen.

Nainen tekee mitä vain ansaitakseen rahaa. Lasten koulutus, terveydenhuolto ja vaatteet maksavat paljon. Hänen lapsensa yrittävät auttaa äitiään mahdollisimman paljon, mutta siitäkään huolimatta rahat eivät riitä valtavan perheen elättämiseen.

Mariamin vanhin poika joutui jättämään koulunsa kesken rahapulan vuoksi ja perhe elää käytännössä riisillä. Liha on perheessä harvinaista herkkua.

– Kaikki aikani menee lapsista huolehtimiseen ja siihen, että ansaitsen rahaa, Mariam kuvailee raskasta elämäänsä kyyneleet silmissään.

Vaikka jatkuva työnteko ja perheestä huolehtiminen ovat Mariamille valtavan iso taakka, hänen suurin toiveensa on se, että hänen lapsensa olisivat onnellisia ja saisivat paremman elämän kuin hän. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat