Voiko "messiashahmo" Trump pärjätä presidenttikisassa? Professori MTV:lle: Voisi kampanjoida vaikka vankilasta

Donald Trump antautui viranomaisille - voiko hän silti pärjätä presidentinvaaleissa? 6:08
Donald Trump antautui viranomaisille - voiko hän silti pärjätä presidentinvaaleissa?

Yhdysvalloissa presidenttikisa sai viime yönä Suomen aikaa jälleen uuden erikoisen käänteen, kun Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump antautui viranomaisille Fultonin piirikunnan vankilassa.

Trump oli paikallisen poliisin mukaan pidätettynä 20 minuutin ajan. 

Trumpia vastaan on nostettu Georgiassa 13 syytettä, joiden mukaan Trump pyrki häiritsemään vuoden 2020 presidentinvaaleja ja kääntämään niiden tuloksen omaksi edukseen.

Yhdysvaltain tukimuksen professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, että vielä tällä hetkellä on vaikeaa sanoa, onko Trumpin syytteillä todellista vaikutusta presidenttikisaan.

– Yhdysvallat on niin polarisoitunut tällä hetkellä, että itse asiassa suurelle osalle Trumpin republikaaniäänestäjistä näillä syytteillä ei ole hirveästi väliä. He kannattavat Trumpia jatkossakin, Saikku toteaa.

Saikun mukaan Trumpin kannattajille ei ole hirveästi väliä siinäkään tilanteessa, että Trump tuomittaisiin. Saikku kertoo, että muut republikaaniehdokkaat seuraavat tilannetta nyt hyvin tarkkaan.

"Presidentin virkaa voisi hakea tuomittunakin"

Saikun mukaan Trump voi lain mukaan hakea presidentin virkaa, vaikka hänet tuomittaisiinkin.

Saikku kertoo, että tilanne ei ole kuitenkaan aivan poikkeuksellinen, sillä 1920-luvulla Yhdysvalloissa eräs sosialistiehdokas kävi kampanjaansa ja kisaa vankilasta käsin.

– Eli Trump kyllä periaatteessa pystyisi vaikka vankilasta käymään tätä (presidenttikisaa).

Saikku pohtii, että mikäli Trump tuomitaan kapinaan yllyttämisestä, niin tällöin mennään jo maanpetossyytteiden puolelle.

– Silloin pystytään ehkä erillisellä oikeusjutulla sitten puuttumaan Trumpin ehdokkuuteen.

"Myös Trump on vanhentunut"

Saikku toteaa, että Trump tietää olevansa republikaanien ykkösasemassa presidenttikisassa ja hän pystyy pitämään omaa show'taan. Republikaaneista ei tällä hetkellä löydy ehdokasta, joka pystyisi vastusmaan Trumpia.

– Mutta ei peli ole vielä pelattu. Olemme kuitenkin aika alkuvaiheessa. Tässä voi kaikennäköistä tapahtua.

Saikku huomauttaa, että jos Joe Biden onkin vanhentunut virkakautensa aikana, niin näin on myös Trump vuoteen 2015 verrattuna.

– En tiedä olisiko Trump enää yhtä nopea näissä väittelyissä reagoimaan, kuin mitä hän oli joskus kahdeksan vuotta sitten.

Trumpin riveissä on Saikun mukaan fanaattisia kannattajia.

– Noin 20-25 prosentille yhdysvaltalaisista Trump on jonkinlainen messiashahmo. Hän oli se, joka purki heidän surunsa ja toiveensa ja antoi unohdetun kansan äänen. 

Saikun mukaan vanha yhtenäiskulttuuri on hajonnut ja kaikki kuuntelevat vain sitä "kaikukammiota", josta tulee omia ajatuksia vahvistavia juttuja. Tässä tilanteessa on ihan sama mitä Trump tekee, niin hän ei menetä kannattajiaan.

Saikun mukaan pelottavinta on, että puolin ja toisin luottamus poliittiseen järjestelmään ja valtion hallintoon on murentumassa.

– Se jos mikä on aidosti vaarallista, Saikku toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat