Donald Trumpin pidätyskuva on julkaistu

Trump käy vaalitaistoon käräjäsaleista käsin 8:52
Ex-presidentti Donald Trump käy vaalitaistoon käräjäsaleista käsin.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump pidätettiin torstaina Fultonin piirikunnan vankilassa Georgian osavaltiossa. Hänet päästettiin kuitenkin vapaaksi 200 000 dollarin takuita vastaan sen jälkeen, kun hänen pidätyskuvansa oli otettu.

Trumpia, 77, vastaan on nostettu vaalihäirintään liittyviä syytteitä vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Yhteensä 13 rikossyytteen mukaan Trump pyrki häiritsemään presidentinvaaleja ja kääntämään niiden tuloksen omaksi edukseen. Trump hävisi tuolloin presidentti Joe Bidenille.

Fultonin piirikunnan syyttäjä on ehdottanut oikeudenkäynnin aloittamisajankohdaksi maaliskuun alkua.

Trumpin syytteissä mainittuja lakipykäliä on tyypillisesti käytetty rikollisjärjestöihin tai mafioihin. Trumpia syytetään myös valehtelemisesta lausunnoissaan, väärennettyjen asiakirjojen toimittamisesta sekä pyynnöistä virkamiehille rikkoa valansa.

Trumpin lisäksi jutussa on syytettynä 18 muuta ihmistä.

Syytteeseen on asetettu muun muassa Trumpin entinen henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani sekä Trumpin kaudella Valkoisen talon kansliapäällikkönä työskennellyt Mark Meadows.

Pidätyskuva julkaistiin

Fultonin piirikunta julkaisi myös Trumpin pidätyskuvan, joka löytyy alta.

Ex-presidentti Donald Trumpin pidätyskuva otettiin 24. elokuuta.
Ex-presidentti Donald Trumpin pidätyskuva otettiin 24. elokuuta.

Trump julkaisi X:ssä (entinen Twitter) myös itse pidätyskuvansa, jonka yläpuolelle oli lisätty teksti "pidätyskuva – elokuun 24., 2023". 

Pidätyskuvan alapuolella puolestaan lukee isoin kirjaimin kolmella rivillä ensin "vaalien häiritseminen" (election interference), sitten "älä koskaan antautu!" (never surrender!) ja kolmannella rivillä on osoite, jonka kautta voi lahjoittaa rahaa Trumpin presidentinvaalikampanjalle.

Kyse on tiettävästi Trumpin ensimmäisestä julkaisusta X:ssä sitten tammikuun 2021. Trumpin tili palvelussa suljettiin 8. tammikuuta 2021. Hän sai käyttäjäoikeudet takaisin sen jälkeen, kun Elon Muskista tuli viestipalvelun omistaja.

Jos Trumpin julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Trump kiistänyt kaiken

Trumpia vastaan on muissa osavaltioissa nostettu myös kolme muuta oikeusjuttua, joissa on yhteensä useita kymmeniä eri rikossyytekohtia.

Trump itse on kiistänyt kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet ja kutsunut niitä "ajojahdiksi" sekä "valtion salaliitoksi" häntä vastaan. Trump tavoittelee republikaanien presidenttiehdokkuutta tulevissa vaaleissa.

Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit järjestetään ensi vuoden marraskuussa.

Trumpin skandaalinkäryinen presidenttikausi päättyi 2021. Sen aikana hänet asetettiin virkasyytteeseen kahdesti.

Lue myös:

    Uusimmat