Voiko iltasyöminen vaarantaa painonpudotuksen?

Usein kehotetaan välttämään iltaseitsemän jälkeen syömistä, mutta voivatko myöhäiset päivälliset ja myöhäisillan välipalat todella vaarantaa mahdollisuudet päästä painonpudotustavoitteisiin?

Iltasyömisillä on huono maine, mutta ravinto-asiantuntija Jaime Massin mukaan kilokalorit ovat kilokaloreita mihin aikaan tahansa nautittuna.

– Jos päivän kokonaiskalorimääräsi on suurempi kuin mitä kulutat, johtaa se painonnousuun ajankohdasta huolimatta, Mass sanoo.

Jos syöt terveellisesti ja säännöllisesti ja syöt päivällisen noin iltakahdeksan maissa, ei pitäisi olla syytä huoleen.

Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että moni nainen syö melkein puolet päivän kaloritarpeestaan päivällisellä tai sen jälkeen. Erään tutkimuksen mukaan kolmasosa ihmisistä nauttii 15 prosenttia kaloreistaan vielä kello 23 jälkeen.

Massin mukaan myöhäisillan syömiset eivät välttämättä liity nälkään, vaan suuren osan mässäilystä voi yhdistää stressaavan päivän jälkeiseen rentoutumiseen, kuten television ääressä tapahtuvaan naposteluun.

– Tässä kohti voimme kaikki kohdata ongelmia. Jos et todella ole nälkäinen ja reagoit vain stressiin, on helppoa antaa mielihaluilleen liikaakin periksi ja pilata näin terveelliset tavoitteensa.

Illalla syömisestä voi koitua muitakin ongelmia. Ruoan ahmiminen lähellä nukkumaanmenoaikaa voi nimittäin kohottaa verensokeritasoja jopa 24 tunniksi, kertoo Obesity of Research & Clinical Practice -lehdessä julkaistu tutkimus. Tämän lisäksi Journal of Clinical Sleep Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan runsaskaloristen ja -rasvaisten ruokien napostelu illalla voi tehdä nukkumisesta rauhatonta. Levottomat unet puolestaan voivat johtaa seuraavana päivänä ylensyömiseen, kun yrität epätoivoisesti piristää energiatasojasi.

Peukalosääntönä Mass suosittelee syömään 90 prosenttia päivän kaloritarpeesta päivän aikana. Näin myöhäisillan naposteluihin jää käytettäväksi 150–200 kilokaloria, joiden syömisestä ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat