Vladimir Putin ja Emmanuel Macron keskustelivat puhelimitse – "Venäjän pitää lopettaa sotatoimet Ukrainassa välittömästi"

2:10
Video: Ukrainan sodassa on käynnistynyt uusi vaihe

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelivat tänään puhelimitse. Presidentit keskustelivat muun muassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuustilanteesta.

Macron käski puhelun aikana Putinia lopettamaan kaikki Venäjän sotatoimet Ukrainassa välittömästi. 

Kreml kertoi Putinin ja Macronin keskustelleen ukrainalaisen Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuustilanteesta sunnuntaina puhelimitse. Keskustelun aikana molemmat osapuolet ilmaisivat valmiutensa "epäpoliittiseen toimintaan"  ydinvoimalan suhteen yhdessä Kansainvälinen atomienergiajärjestön (IAEA) kanssa.

– Venäjä kiinnitti huomiota säännöllisiin Ukrainan hyökkäyksiin laitoksen tiloihin, mukaan lukien radioaktiivisen jätteen varastoihin, millä voi olla katastrofaaliset seuraukset, Kremlin verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa sanotaan. 

Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet toisiaan ydinvoimalan pommittamisesta ja ydinkatastrofin mahdollisesta aiheuttamisesta. Ydinvoimalan kaikki toiminnot pysäytettiin kokonaan sunnuntaina turvallisuussyistä.

Macronin kerrotaan sanoneen Putinille, että Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuus on vaarantunut, koska Venäjän joukot miehittivät sen. Macron oli myös kehottanut Putinia vetämään niin kevyet kuin raskaatkin aseet ydinvoimalan läheisyydestä. 

– Presidentti on yhteyksissä presidentti Volodymyr Zelenskiyyn sekä IAEA:n pääjohtajan kanssa ja puhuu lähipäivinä uudelleen presidentti Putinin kanssa, jotta voidaan löytää sopimus voimalaitoksen turvallisuuden takaamiseksi, Ranskasta kerrotaan.

Miehet keskustelivat myös maailman elintarvikekysymyksistä. Putin sanoi Macronille, ettei EU:n pidä estää venäläisten elintarvikkeiden ja lannoitteiden toimittamista Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan ja Lähi-itään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja