Mainos

Viron tuore pääministeri Suomen-vierailulla: Turvakurssimme pysyy huolimatta Itämeren liikehdinnästä

1:46

Suomessa vieraileva Viron tuore pääministeri Jüri Ratas vakuuttaa maan ulko- ja turvallisuuspolitiikan jatkuvuutta myös nykyisen maailmanpoliittisen tilanteen valossa.

– Viron ulko- ja turvallisuuspolitiikka jatkuu samalla linjalla kuin mitä se on ollut viimeiset 25 vuotta, Ratas sanoi kysyttäessä Itämerellä lisääntyneestä liikehdinnästä.

Marraskuussa Viron pääministeriksi noussut Ratas totesi, että maan yhtenäisyys ja hyvät naapurisuhteet Suomeen ovat tärkeitä. Lisäksi Ratas korosti Naton tärkeyttä maalle.
Kysymykseen Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin vaikutuksesta Itämeren turvallisuuteen Ratas vastasi lyhytsanaisesti.

– Vaalit olivat demokraattiset. Toivomme tietysti onnea ja menestystä valitulle presidentille. Myönteisenä merkkinä voi pitää sitä, että (Yhdysvaltain) uusi puolustusministeri tuntee sekä Viron että alueemme varsin hyvin, Ratas sanoi tulkin välityksellä.

Puolustusministeriksi nouseva James Mattis on entinen kenraali. New Yorkerin julkaisemassa artikkelissa toimittaja seurasi Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan komentajana toimineen Mattisin vierailua konferenssissa Virossa vuonna 2011.
Tuolloisen vierailunsa aikana Mattis vakuutti sitoutumistaan Baltian maiden Nato-jäsenyyteen ja niiden puolustamiseen Venäjän hyökkäykseltä.

Korostivat EU:n yhtenäisyyttä 

Suomen-matka oli Ratasin ensimmäinen valtiovierailu pääministerinä. Juha Sipilä (kesk.) ja Ratas keskustelivat tapaamisessaan turvallisuuden lisäksi muun muassa EU:n näkymistä, Turkki-sopimuksesta ja brexit-neuvotteluista.

– Molemmat korostamme sitä, että EU:n jäsenmaiden tulee olla yhtenäisiä. Kauppa EU:n ja Britannian välillä on tärkeää, Sipilä sanoi.

EU:hun tukeutui myös Ratas kysyttäessä maan suhteesta Venäjään.

– Tuemme niitä EU-tasolla tehtyjä päätöksiä, mitkä on tehty. Niin kauan kun kansainvälistä oikeutta ei noudateta, suhteet varmasti pysyvät ongelmallisina. Toisaalta Viro on Venäjän naapurimaa, ja monet yritykset näkevät Venäjän mahdollisesti suurena markkinana. Viron hallitus kuitenkin tukee EU:n asettamia Venäjä-pakotteita. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.