Viron presidentti pyysi Helmen kohulausuntoja anteeksi Sanna Marinilta ja tämän hallitukselta – presidentti Niinistö toimi viestinviejänä

8:23
Viron sisäministeri Mart Helme arvosteli kovin sanoin Sanna Marinia.

Presidentti Sauli Niinistö on välittänyt Viron presidentin Kersti Kaljulaidin pyynnöstä anteeksipyynnön Suomen pääministerille ja hallitukselle sisäministeri Mart Helmen vähättelevistä lausunnoista.

Presidentit kävivät tänään puhelinkeskustelun Viron aloitteesta.

Helme kyseenalaisti sunnuntaina radiohaastattelussa pääministeri Sanna Marinin ja hallituksen pätevyyden. Hän muun muassa sanoi, että myyjätytöstä on tullut pääministeri. Marin on kertonut työskennelleensä nuoruudessaan tavaratalossa myyjänä.

Helme tarkensi lausuntojaan sunnuntai-iltana. Hän kertoi medialle lähetetyssä tiedotteessa, etteivät kommentit edusta Viron hallituksen näkökantaa vaan hänen ja Ekre-puolueen näkemystä.

– En missään nimessä kyseenlaista Suomen ja Viron välistä hyvää yhteistyötä ja ystävyyttä. Olemme heimoveljiä ja sellaisina pysymme. Poliitikkojen väliset erimielisyydet eivät millään tavalla vaikuta lämpimiin tunteisiimme suomalaisia kohtaan, Helme kirjoitti.

Helmen tiedotteesta kertoivat muun muassa yleisradioyhtiö ERR sekä Öhtuleht- ja Postimees-lehdet.

Viron entinen ulkoministeri tulistui

Viron keskustapuoluetta edustava pääministeri Jüri Ratas luonnehti sunnuntaina Facebook-kirjoituksessaan Suomea rakkaaksi ystäväksi ja liittolaiseksi, jonka kanssa kaikki Viron hallitukset ovat työskennelleet hyvin ja läheisesti.

– Tähän ei ole vaikuttanut se, mitkä demokraattiset puolueet ovat kummassakin maassa tällä hetkellä koalition jäseniä tai sen johdossa. Minulla on ollut hyvä yhteistyö Suomen kahden edellisen pääministerin kanssa. Lisäksi minulla on ollut hyvin myönteisiä ensikontakteja Suomen uuden pääministerin kanssa, Ratas kirjoitti.

Ratas kertoi kirjoituksessaan myös odottavansa, että kaikki Viron ministerit tekisivät merkityksellistä ja kunnioittavaa yhteistyötä suomalaisten kollegoidensa kanssa.

Europarlamentaarikko ja Viron entinen ulkoministeri Urmas Paet puolestaan sanoi Twitterissä Helmen vahingoittaneen vakavasti Viron suhteita yhteen Viron lähimmistä ystävistä.

– On häpeä, että hallitus käyttäytyy tällä tavalla Suomea kohtaan. Sisäministeri on vapautettava nopeasti, reformipuoluetta edustava Paet kirjoitti.

Myös maan entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on ollut sitä mieltä, että Helmen kommentit menivät liian pitkälle, kertoo ERR.

Marin kuittasi olevansa ylpeä Suomesta

Pääministeri Marin kommentoi sunnuntai-iltana Twitterissä olevansa tavattoman ylpeä Suomesta, jossa köyhän perheen lapsi voi kouluttautua pitkälle ja yltää elämässään moneen.

– Kaupan kassasta voi tulla vaikka pääministeri. Ilman duunareita ei Suomi selviäisi. Arvostan jokaisen työntekijän, ammatinharjoittajan ja yrittäjän työtä korkealle, Marin tviittasi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja