Viron pääministeri Kallas: Naton jäsenyys on ainoa toimiva turvatakuu

Mahdollisimman suuriin lupauksiin tähdännyt Kallas kiitteli konkreettisia askeleita kohti Ukrainan Nato-jäsenyyttä.

Naton jäsenyys on ainoa toimiva turvatakuu, linjasi Viron pääministeri Kaja Kallas tiistaina illalla julkaistussa tiedotteessaan. Kallas kiitteli sitä, että Nato-maat näkevät Ukrainan tulevaisuuden Natossa.

–  Sovimme tänään toimista, jotka tuovat Ukrainan lähemmäksi Nato-jäsenyyttä. Tästä eteenpäin Naton ulkoministerit seuraavat säännöllisesti näiden askelten toteutumista, hän sanoi.

Kallaksen tiedote julkaistiin sen jälkeen, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg oli kertonut liittokunnan tulevista askeleista Ukrainan Nato-jäsenyyden kanssa. Tiistaina illalla julkaistussa tekstissä Ukrainan askeleet kohti Natoa koostuvat jäsenyysohjelman tarpeen poistumisesta, sovitun Nato-Ukraina-neuvoston perustamisesta ja monivuotisesta ohjelmasta Ukrainan asevoimien tukemiseksi.

Kallaksen linjaus Natosta ainoana toimivana turvatakuuna on hänen pitkään toistamansa näkemys. Hän on edustanut liittokunnan itälaidassa kantaa, jossa Ukrainan jäsenyyden kanssa pitäisi edetä mahdollisimman pitkälle.

Kaikki – esimerkiksi Saksassa – eivät ole olleet asiasta samaa mieltä.

Kallas iloitsi tiedotteessaan myös siitä, että liittokunnan maat saivat alueelliset puolustussuunnitelmansa hyväksytyksi kokouksessa. Puolustussuunnitelmissa on kyse konkretiasta, jolla Naton pelotetta ja puolustusta toteutetaan käytännössä.

Tähän liittyy myös se, kuinka paljon rahaa liittokunnan maat käyttävät puolustukseensa. Nyt puolustusmenojen lattiaksi suhteessa bruttokansantuotteeseen sovittiin kaksi prosenttia, mutta Kallas kertoi Viron haluavan ajaa sitä tulevaisuudessa ylös kohti 2,5 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat