MTV seurasi tiiviisti Vilnan Nato-huippukokousta – katso tästä videot ja tarkat tiedot tapahtumista

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Seuraa tästä ikkunasta päivän tapahtumia. Livekanavalla näkyy aikataulutettujen infojen lisäksi myös muuta päivän uutistarjontaa.

Yhdysvaltain presidentin Suomen-vierailu, Nato-maiden huippukokous Vilnassa sekä Ruotsin Nato-jäsenyyden eteneminen pakkautuvat kaikki samalle viikolle. Lue tästä artikkelista tämän hetken tiedot tiivistä uutisviikosta!

Vähemmän helteinen heinäkuu ei suinkaan jää hiljaiseksi tänä vuonna, sillä Suomessa ja Euroopassa eletään hyvin jännittäviä aikoja.

Naton Stoltenberg avasi huippukokouspäivän 16:42
Näin Jens Stoltenberg avasi tiistaina Vilnan kokouksen – näpäytti Putinin suuntaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee torstaina Suomessa osana presidentti Sauli Niinistön isännöimää Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden johtajien huippukokousta. Sitä ennen Biden ja muiden Nato-maiden johtajat kokoontuvat Vilnassa Liettuassa niin ikään huippukokouksessa.

Alla tämän hetken tietojen mukaan viikon tärkeimmät pointit.

Päivän tapahtumia voi seurata suorina lähetyksinä 

MTV Uutiset Live näyttää suoria lähetyksiä Vilnasta 12.7.2023: 

Kello 12.35 Stoltenbergin ja Zelenskyin info

Kello 15.30 Stoltenbergin info

Kello 16.15 Niinistön lehdistötilaisuus

Kello 16.30 Erdoganin info

Erdogan: Odotan Ruotsilta konkreettisia toimia terrorismia vastaan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi Naton huippukokouksen jälkeen odottavansa Ruotsilta konkreettisia toimia terrorismia vastaan vastineeksi siitä, että Turkki ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden

Erdogan sanoi myös, että Ruotsi tukee Turkin ja Euroopan unionin välisen tullisopimuksen päivittämistä sekä viisumivapaata matkustamista.

Turkki voisi Erdoganin mukaan toimia myös välittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä sodan lopettamista koskevan sopimuksen aikaansaamiseksi, jos molemmat osapuolet tekevät tällaisen ehdotuksen.

Erdogan sanoi myös, että hän aikoo toimittaa Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevan esityksen maan parlamentille, kun parlamentti avataan uudelleen syksyllä.

Erdoganin mukaan Ruotsi toimittaa Turkille etenemissuunnitelman toimista terrorismia vastaan ennen ratifiointia.

Presidentti Niinistö piti tiedotustilaisuuden Vilnassa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö summasi Naton huippukokousta tiedotustilaisuudessaan viimeisenä päivänä. Niinistö sanoi tilaisuuden aluksi, että kokous oli historiallinen monessa mielessä. Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana Naton täysjäsenenä.

– Ja myöskin tämä Nato-Ukraina-kokoonpano oli historiallinen siinä mielessä, että se oli ensimmäinen neuvostomuotoinen kokoontuminen eli promovoitiin tätä Naton ja Ukrainan yhteyttä, Niinistö sanoi.

Toimittaja kysyy Niinistöltä, millaisen viestin hän välittäisi Venäjälle ja Putinille.

– Eiköhän tämän kokouksen kulku ole ihan riittävä viesti. Luin uutisen Ruotsille suunnatuista uhkauksista, ei niissä sen kummempaa ole, kuin mitä on vuosia jo kuultu, Niinistö vastaa.

Niinistö kommentoi kokouksen päättymistä myös Twitterissä todeten suhteen Ukrainan kanssa nousseen uudelle tasolle.

Tiistai 11.7

Nato-kokous käynnistyi virallisesti

Naton huippukokous käynnistyi virallisesti tiistaina iltapäivällä. Pääsihteeri Jens Stoltenberg toivotti Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi huippukokoukseen, johon Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa täysivaltaisena jäsenenä.

Stoltenberg toivotti lämpimästi tervetulleeksi myös Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja toivotti myös Ruotsin tervetulleeksi täysivaltaisena jäsenenä, nyt kun Turkki tukee maan Nato-jäsenyyshakemusta.

Stoltenberg kehui kokouksen osoittautuneen menestykseksi jo ennen alkamistaan kun Turkin tuki Ruotsin Nato-jäsenyydelle varmistui.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Edessä saattaa kuitenkin olla vielä vaikeuksia. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvostelee huippukokouksessa suunniteltuja kirjauksia Ukrainan Nato-jäsenyydestä täysin riittämättömiksi.

Zelenskyi puhui suurelle ihmisjoukolle Vilnan keskustassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi aloitti vierailunsa Naton huippukokoukseen tiistaina näyttävästi puhumalla suurelle väkijoukolle Liettuan pääkaupungin Vilnan keskustassa. Ukraina tekee Natosta vahvemman, kuului Zelenskyin viesti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Videokuvien perusteella paikalla oli erittäin paljon yleisöä. Zelenskyin puhetta kuunteli lavalla myös Liettuan presidentti Gitanas Nauseda.

Zelenskyi kiitteli Liettuaa maan "hyvin selkeästä ja rohkeasta" kannasta, jonka mukaan Ukrainan pitäisi kutsua Naton jäseneksi. Tällaista kutsua ei itse Vilnan Nato-huippukokouksesta kuitenkaan kuulunut.

Tilaisuudessa nostettiin myös salkoon kovien taisteluiden näyttämönä olleesta Bahmutista peräisin oleva Ukrainan lippu Ukrainan kansallislaulun soidessa. Sinikeltaisia lippuja näkyy muutenkin runaasti Vilnan katukuvassa.

– Ukrainan liput Liettuan kaduilla osoittavat kiistatta, että me olemme jo liittolaisia ja että Ukraina puolustaa omaa ja teidän vapauttanne, Zelenskyi sanoi uutistoimisto BNS:n mukaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui väkijoukolle Vilnan keskustassa 4:06
Video: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui tiistaina Vilnaan vaimonsa Olena Zelenskan kanssa ja puhui suurelle ihmisjoukolle kaupungin keskustassa.

Naton huippukokous, tiistaista keskiviikkoon

Nato-maat kokoontuvat Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan 11.–12. heinäkuuta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg avasi kokouksen tiistaina tiedotustilaisuudella, jossa hän korosti Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisen alleviivaavan sitä, että sota Ukrainassa on ollut presidentti Vladimir Putinilta paha strateginen virhe.

– Hän halusi vähemmän Natoa, mutta saikin enemmän Natoa, Stoltenberg totesi tyhjentävästi.

Lisäksi presidentti Sauli Niinistö piti lyhyen tiedotustilaisuuden tiistaina.

– Ensimmäinen hyvä uutinen on, että naapurillemme Ruotsille on näytetty vihreää valoa kohti Nato-jäsenyyttä, Niinistö sanoi.

Niinistö otti kantaa myös perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran ympärillä pyörivään kohuun

Kohu sai alkunsa, kun Twitterissä maanantaina, tai jo tätä aiemmin, havaittiin useita yhtäläisyyksiä Purran sekä "riikka" -nimimerkin takana olevaan, Jussi Halla-ahon (ps.) Scripta-blogin vieraskirjassa julkaistuihin rasistisiin kirjoituksiin vuodelta 2008.

– Olisin nyt sitä mieltä, että Suomen hallituksen olisi järkevä ottaa nollatoleranssi rasismiin. Se olisi hyvä signaali myös maailmalle. Ongelmat maahanmuuton kanssa ja rasismi, ovat kaksi täysin eri asiaa, Niinistö painotti.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Presidentti Sauli Niinistö Naton huippukokouksessa – katso kommentit 8:54
Niinistö huomautti hallituksen suuntaan – katso koko tilaisuus Vilnan-kokouksen avauspäivältä.

Vilnassa katse kohdistuu paitsi Ruotsin jäsenyyteen myös puolustuksellisiin seikkoihin. Natolla on kolme uutta alueellista puolustussuunnitelmaa, jotka pitäisi hyväksyä poliittisesti. Niillä halutaan torjua kahta sotilasliiton määrittelemää pääuhkaa: Venäjää ja terrorismia.

Myös Ukrainan tilanne puhututtaa – maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toivonut Natolta aiempaa selkeämpää lupausta maan pääsystä Naton jäseneksi. 

Nato-jäsenmaat taas ovat olleet osin eri linjoilla sen suhteen, kuinka pitkälle Ukrainan toiveiden toteuttamisessa pitäisi mennä.

Zelenskyi ja Biden tapaavat Vilnassa keskiviikkona, Valkoinen talo tiedotti tiistaina. Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä kerrottiin, että Nato suunnittelee Ukrainalle sarjan uudistuksia, joiden myötä Ukraina voisi lopulta liittyä sotilasliittoon.

Yhdysvallat ei kuitenkaan anna toimille aikataulua, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi toimittajille.

Suomi osallistuu huippukokoukseen ensimmäistä kertaa Naton täysjäsenenä. Suomen edustajan presidentti Sauli Niinistön lisäksi kokoukseen osallistuvat myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Sopu Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämisestä sai kiitosta

Ruotsi ja moni Naton jäsenmaista tähtäsi ennen Vilnan kokouksen alkua siihen, että Ruotsi hyväksytään liittouman jäseneksi huippukokouksessa. Turkki ja Unkari eivät tuolloin olleet jäsenyyttä vielä ratifioineet.

Turkki ja Ruotsi löysivät maanantaina sovun Ruotsin Nato-jäsenyydestä, pääsihteeri Stoltenberg kertoi myöhään maanantai-iltana. Tiedotustilaisuutta edelsi Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin tapaaminen.

Erdogan on ilmoitti sitoutuvansa edistämään Ruotsin Nato-ratifiointia, ja jäsenhakemus toimitetaan parlamentin ratifioitavaksi, kertoi STT maanantaina. 

Stoltenberg ei ryhtynyt tiedotustilaisuudessaan ottamaan kantaa Turkin parlamentin ratifiointiaikatauluun.

Ainoastaan Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Unkari on sanonut ratifioivansa jäsenyyden, kunhan Turkki on hyväksynyt sen.

Suomi ja Ruotsi hakivat sotilasliiton jäseniksi samaan aikaan viiime vuoden keväällä, mutta Ruotsin jäsenyyden jarruna on ollut Turkki, joka katsoo, ettei maan lainsäädäntö tue Turkin tahtotilaa muun muassa terrorismin suhteen.

STT kertoi tiistaina Unkarin ulkoministerin todenneen Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin olevan nyt "vain tekninen kysymys", kun Turkki suostui Ruotsin jäsenyyteen.

Suomen edustajat presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoivat Turkin päätöstä maanantaina Twitterissä sanoen sen vahvistavan Natoa.

– Nyt olemme yhden selkeän askeleen lähempänä sen toteutumista. Ruotsin kanssa koko liittouma on voimakkaampi, Niinistö kirjoitti.

Biden ja Pohjoismaiden johtajat Suomessa

Suoraan Vilnan kokouksen jälkeen Biden seurueineen siirtyy Suomeen ja tarkemmin Helsinkiin, missä järjestetään Niinistön isännöimä huippukokous Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden johtajien kesken.

Torstaina järjestettävään tapaamiseen osallistuvat Bidenin ja Niinistön lisäksi Ruotsin pääministeri Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir.

Keskustelujen aiheeksi on tiedotettu Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen tiivistyvä yhteistyö turvallisuus-, ympäristö- ja teknologiakysymyksissä. Biden ja Niinistö tapaavat myös keskenään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yksi tapaamisen alla keskustelua herättänyt aihe on Venäjän ja presidentti Putinin vastine Yhdysvaltain päämiehen Euroopan- ja Suomen-vierailulle.

Venäjän reagointia Ruotsin Nato-jäsenyyden etenemiseen odotetaan.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioi aiemmin MTV:lle, ettei Putinilta ole odotettavissa suurta kannanottoa tapaamiselle.

– On kuitenkin silmiinpistävää, että Venäjän presidentti Putin ei halua korostaa Suomen Nato-jäsenyyttä, koska se osoittaisi, kuinka suuri epäonnistuminen Venäjälle tämä on ollut, että Suomesta on tullut Putinin aikana Naton jäsen. En odota mitään kummallista siltä puolelta, Penttilä pohti.

Penttilä katsoo myös, että Bidenille reissu etenkin Suomeen toimii valttina uudelle kaudelle pyrkivän presidentin vaalikampanjassa – tulihan Suomesta Naton jäsen monestakin sisä- ja ulkopoliittisesta käänteestä kritisoidun Bidenin kauden aikana.

Vierailu tulee vaikuttamaan tavalla tai toisella monen helsinkiläisen ja lähialueella asioivien päivään. Kaikkia yksityiskohtia huippukokouksen järjestelyistä ei vielä tiedetä, eikä kaikkea tultane etukäteen tiedottamaankaan turvallisuussyistä.

Se kuitenkin jo tiedetään, että Rajavartiolaitos tehostaa rajavalvontaa Suomen sisä- ja ulkorajoilla Bidenin vierailun ympärillä ja sen aikana. Lisäksi Helsingissä joudutaan sulkemaan liikennettä väliaikaisesti valtiopäämiesten saattueiden tieltä, ja Helsinki-Vantaalla varaudutaan "korkean tason turvallisuus- ja erityisjärjestelyin".

MTV Uutiset seuraa tiiviisti viikon tapahtumia päivittyvissä artikkeleissaan, tv:ssä ja MTV Uutiset Livessä.

Juttua päivitetty 11.7.2023 kello 12.55.

Juttua päivitetty 11.7.2023: Lisätty tieto Turkin ja Ruotsin sovusta Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämiseksi sekä Suomen edustajien tuoreimmat kommentit.

Juttua korjattu 10.7.2023 kello 8.50: Poistettu maininta, että Bidenin ja Pohjoismaiden pääministerien tapaamiseen osallistuisivat myös suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ja presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Petri Hakkarainen – tieto koski aiempaa, Naton pääsihteerin koolle kutsumaa kokousta 6.7.

Juttu julkaistu alun perin 10.7.2023 kello 6.27.

Lue myös:

    Uusimmat