Viron pääministeri Kaja Kallas Venäjä-kohun keskellä – odottaa epäluottamuslauseäänestystä

Kyselyssä kaksi kolmasosaa kannatti Kallaksen eroa. Pääministeri on vaikeuksissa miehensä Venäjä-bisnesten takia.

Virossa miehensä Venäjä-liiketoimien takia kohun keskelle joutunut pääministeri Kaja Kallas torjuu yhtä tiukasti vaatimukset erostaan. Kallas olisi haluttu tänään kuultavaksi parlamentin, riigikogun, korruption vastaisen valiokunnan kokoukseen, mutta hän kieltäytyi osallistumasta.

Sen sijaan Kallas sanoi eilen haastatteluissa olevansa valmis vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, jos oppositio esittää hänelle epäluottamuslausetta. Tämä voinee tapahtua vasta ensi viikon jälkeen, jolloin riigikogu palaa kesän istuntotauolta.

Viron presidentti Alar Karis puuttui tilanteeseen eilen ja kehotti pääministeriä vastaamaan myös "epämiellyttäviin kysymyksiin".

Viron suurimmat lehdet arvostelivat tiistaina epädemokraattiseksi Kallaksen päätöstä olla menemättä parlamentin valiokuntien kokoukseen.

Tiistaina julkistetussa tuoreessa mielipidekyselyssä 66 prosenttia vastanneista kannatti Kallaksen eroa, uutisoi BNS.

Suojelupoliisi: Pakotteita ei rikottu

Kohu puhkesi viime viikolla, kun kävi ilmi, että Kallaksen miehen Arvo Hallikin osin omistama kuljetusyhtiö Stark Logistics oli jatkanut kuljetuksia Venäjälle myös Ukrainan sodan laajentumisen jälkeen. Hallikin mukaan kyseessä oli halu auttaa toista virolaisyhtiötä Metaprintiä lopettamaan toimintansa Venäjällä.

Molempien yritysten on kerrottu tehneen miljoonien eurojen voittoa toiminnastaan Venäjällä helmikuun 2022 hyökkäyksen jälkeen.

Viime perjantaina Hallik pyysi anteeksi ja ilmoitti myyvänsä osuutensa kuljetusyhtiöstä. Samalla hän vakuutti, ettei hänen vaimollaan ollut mitään osuutta liiketoimiin Venäjällä.

Virolaismedian mukaan Kallas oli kuitenkin lainannut miehensä konsulttiyhtiölle 350 000 euroa.

Viron suojelupoliisin arvion mukaan Hallikiin liitetyt yhtiöt eivät ole rikkoneet Venäjä-pakotteita.

Kallas on tullut kansainvälisesti tunnetuksi kovana Venäjä-arvostelijana ja vaatinut virolaisia irtautumaan kaikista liiketoimista Venäjän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat