Kommentti: Viron pääministerin skandaali tahrii jo koko Viron mainetta

MTV Tallinnassa: Viron pääministerin ympärillä kuohuu aviomiehen Venäjä-kytkösten takia 6:48
MTV Tallinnassa: Viron pääministerin ympärillä kuohuu aviomiehen Venäjä-kytkösten takia

Viron pääministerin puolisosta liikkelle lähtenyt skandaali tahrii jo koko Viron mainetta, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Petri Saraste Tallinnasta.

Viron pääministeri Kaja Kallas on ajautunut aviopuolisonsa Arvo Hallikin vuoksi valtakautensa pahimpaan luottamuspulaan. Hänen eroaan ovat vaatineet paitsi oppositiopuolueet, myös kansalaiset mielipidekyselyissä. Jos ero toteutuisi, olisi se varsinainen uutispommi maassa, jossa pääministeri on tähän asti ollut ylivoimaisin poliitikko.

Viime vaaleissa Kaja Kallas nousi maan kaikkien aikojen ääniharavaksi peräti 32 000 äänellä. Hänen puolisonsa Venäjä-yhteyksistä syntynyt skandaali johtaa kuitenkin epäluottamusäänestykseen lähiviikkoina. Sen lisäksi kansalaisten mielipiteet ovat kyselyissä vahvasti sen kannalla, että pääministerin tulisi erota.

Nordstat-instituutin kyselyn mukaan eroa vaatii 57 prosenttia vastaajista mutta kolminkertainen pääministeri ei aio erota.

Kallas luottaa siihen, että hallituspuolueiden rivit pitävät. Hallituspuolueilla on maan parlamentissa, Riigikokussa selvä enemmistö: 60 paikkaa 101:stä. Kallas ei osallistunut myöskään tänään parlamentin korruption vastaisen valiokunnan kokoukseen.

Hänen aviomiehensä ilmoitti myös luopuneensa 25 prosentin osakkuudestaan kuljetusliike Stark Logisticsista ja pyysi anteeksi toimintaansa, josta vaimo ei kuulemma tiennyt mitään.

Kaja Kallas on niittänyt mainetta kovasta linjastaan hyökkäyssotaa käyvää Venäjää vastaan. Hän on vaatinut Viroa lopettamaan kaiken liiketoiminnan Venäjän kanssa. Hän vastusti jyrkästi myös Nord Stream 2 -kaasuputkea.

Kallas on vaatinut EU:lta myös kovempia sanktioita Venäjää vastaan. Euroopan mediassa häntä onkin kutsuttu "Euroopan uudeksi rautarouvaksi". Häntä on ehdotettu jopa Naton pääsihteeriksi Jens Stoltenbergin seuraajana.

Näiden tekijöiden valossa hänen toimintansa näyttää epäilyttävältä. Siltä kuulostaa myös hänen puolustelunsa siitä, ettei hän olisi tiennyt mihin aviopuoliso käytti hänen lainaamansa 350 000 euroa.

Nämä rahat ovat mahdollistaneet kuljetusyhtiön bisnekset Venäjälle pakotteidenkin aikana ja tuottaneet sievoiset voitot tätä kautta myös perheelle. Pääministeri Kaja Kallaksen maine on tahrautunut ja niin näyttää käyneen myös Viron maineelle.

Juttua päivitetty 29.8.2023 kello 17.45: Lisätty MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta.

Lue myös:

    Uusimmat