Virkistä ruoanlaittoa syötävillä kukilla – köynnöskrassia pippuripihville ja orvokkeja leivonnaisiin

Syötävät kukat kruunaavat juhlapöydän kakun, salaatin tai drinkit. Niitä voi myös jäädyttää boolin sekaan jääpalojen sisällä.

Syötäviä kukkia saa ostettua suoraan hyvin varustelluista ruokakaupoista. Niitä voi ostaa myös puutarhureilta, tai vaikka kasvattaa itse omassa kotipuutarhassa. Koristekukiksi viljeltyjä kukkia ei kannata käyttää ruoanlaitossa, sillä niissä voi olla torjunta-aineita. Kannattaa aina varmistaa myyjältä, että kukka on puhdas ja viljelty syötäväksi.

Kehäkukka

Kehäkukka on loistavan keltainen, kaunis kukka, jota voi käyttää ruoan värjäämiseen keltaiseksi sahramin tapaan. Monet voivat karsastaa kehäkukan käyttöä ruoanlaitossa, sillä se tuoksuu vähän happamalta, eikä maistu suurina annoksina kovin hyvältä. Se toimii silti mainiosti kauniina koristeena tai luonnollisena väriaineena.

Orvokki

Tämä violetinsininen kukka on mitä ihanin somiste kakkujen päälle tai drinkkeihin. Sen maku on hyvin mieto, joskin hiukan kirpeä. Orvokit säilyvät kauniina pakastettuina. Orvokinkukan voi laittaa myös sellaisenaan kellumaan boolimaljan tai drinkkilasillisen pinnalle.

Puna-apila

Näitä tuttuja kukkia löytää kesäisin suoraan Suomen luonnosta. Jos käytät luonnosta poimittuja apiloita ruoanlaitossa, puhdista ne huolellisesti. Älä poimi apilankukkia teiden varsilta tai kaupunkialueelta, missä on paljon saasteita. Puna-apilan kukkia voi hyvin käyttää vaikka täytekakkujen koristelemiseen. Apilankukat sopivat myös teen maustajaksi.

Köynnöskrassi

Köynnöskrassi on keltaoranssi kukka, jossa on pippurinen maku. Se sopii erinomaisesti salaatteihin tai vaikka viinietikkaan mausteeksi ja koristeeksi. Köynnöskrassi on melko vaatimaton kasvi, jota on helppo viljellä itse kotioloissa.

Kääpiösamettikukka

Kääpiösamettikukka on kirkkaankeltainen, iloisen näköinen pieni kukka. Se maistuu hyvin makealta, ja sopiikin siksi erinomaisesti keväisiin leivonnaisiin ja kakkuihin somisteeksi.

Ruusu

Vaikka kaikki ruusulajikkeet ovatkin syötäviä, älä käytä ruoanlaitossa kukkakaupasta ostettuja ruusuja. Niissä on melkein aina mukana torjunta-aineita. Suomen luonnossa tavallisin ruusulajike on kurttulehtiruusu. Kurtturuusu on se ruusu, jonka marjoissa on sisällä ”kutinapulveria”, eli siemeniä, jotka kutisevat vimmatusti iholla. Kurtturuusun terälehdet ovat syötäviä. Muista huuhdella ne hyvin ennen käyttöä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat