Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa

Herkullista maa-artisokkaa voi käyttää perunan tapaan.
Herkullista maa-artisokkaa voi käyttää perunan tapaan. Shutterstock
Julkaistu 21.09.2025 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maa-artisokkien käyttö ruoanlaitossa on helppoa, kun pitää mielessä muutamia niiden valmistukseen liittyviä seikkoja.

Muhkuraiset maa-artisokat ovat syksyn ja talven herkkuruokaa! Kotimaisen maa-artisokan satoa kerätään syys–marraskuussa, mutta varastoituna maa-artisokka on sesongissa aina maaliskuun loppuun saakka.

Maa-artisokan käyttö

Maa-artisokkaa voi käyttää keittiössä monipuolisesti: perinteisesti juureksesta valmistetaan esimerkiksi maukasta sosekeittoa, mutta se maistuu myös uunissa paahdettuna tai kermaperunoiden joukossa.

Satokausikalenterin mukaan maa-artisokkaa voi myös tarjota ohuina viipaleina kypsentämättömänä tai viipaleet voi uppopaistaa perunalastujen tapaan.

Pyreeksi soseutettua maa-artisokkaa voi käyttää esimerkiksi pastassa tai risotossa.

Tiesitkö? Maa-artisokka kuuluu samaan sukuun auringonkukkien kanssa. Kasvin syötävät osat ovat maan alla epäsäännöllisen muotoisina, haarakkeisina varsimukuloina.

Kokkaa samaan tapaan kuin perunaa

Keittiömestari Filip Langhoff on aiemmin kertonut MTV Uutisille, että tarjoaisi maa-artisokkaa itse sellaiselle ravintola-asiakkaalle, joka ei liiemmin koe pitävänsä juureksista.

– Yksi sellainen, mitä ei ei ole tarpeeksi käytetty on maa-artisokka. Maa-artisokka toimii vähän samalla tavalla kuin peruna ja sitä voi käyttää melkein kaikissa paikoissa, missä perunaakin käyttäisi, Langhoff totesi.

Langhoff kertoi, ettei ole koskaan tavannut henkilöä, joka ei pitäisi friteeratusta maa-artisokasta.

– Jos keittää ja friteeraa ne rapeaksi, ja sitten syö jonkun kivan mustavalkosipulimajoneesin tai vastaavan kanssa, niin se toimii aina, Langhoff vinkkasi.

Lue myös: Oletko jo maistanut näitä? Terveellistä, edullista ja jopa perunaa parempaa: "En ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi tykännyt"

Maa-artisokkien kuoriminen: Tarvitseeko kuoria?

shutterstock_1902100924

Moni kotikokki saattaa epäröidä maa-artisokan käyttöä keittiössään sen mukulaisen muodon vuoksi. Muhkuraisten maa-artisokkien kuoriminen ei varsinaisesti houkuttele.

Hyviä uutisia! Maa-artisokkaa ei välttämättä tarvitse kuoria lainkaan. Jos paahdat maa-artisokat uunissa, voit kypsentää ne vallan hyvin kuorineen – kunhan peset ja harjaat ne hyvin ennen paahtamista. Kypsentämisen jälkeen voit nautiskella juurekset kuorineen.

Edes maa-artisokkakeittoa varten juureksia ei tarvitse välttämättä kuoria. Ota kuitenkin huomioon, että keitosta tulee kuorien kanssa hieman tummempaa ja rakeisempaa – toisaalta myös sopan maku on tällöin voimakkaampi. 

Jos kuorit maa-artisokat, käytä apuna teelusikkaa

Voit myös paahtaa tai keittää pestyt ja harjatut maa-artisokat kuorineen ja hoitaa kuorimisen vasta kypsennyksen jälkeen. Sisus irtoaa tällöin huomattavasti helpommin kuorista.

Jos päätät kuoria maa-artisokat, kannattaa välineenä käyttää teelusikan kärkeä kuorimaveitsen sijaan. Näin saat kuoret pois pienimmistäkin koloista. Kuoritut maa-artisokat kannattaa laittaa sitruunamehulla terästettyyn veteen, jotta ne eivät tummu ennen niiden kypsentämistä. 

Kokeile reseptejä:

Kampasimpukoita, paahdettua maa-artisokkaa ja mustatorvisieniä

Uppopaistetut maa-artisokat sitruunaisella dipillä

Kari Aihisen paistettu lohi ja juurekset

Maa-artisokkakeitto ja broilerinreisirullat

Lähteet: Satokausikalenteri, Martat

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2023.

Lisää aiheesta:

Kotimainen raaka-aine, joka kannattaa nyt napata ostoskoriin – perunaakin maukkaampaaJos ostat varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja, varo yhtä asiaa: "Eivät kestä..."Oletko jo maistanut näitä? Terveellistä, edullista ja jopa perunaa parempaa: "En ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi tykännyt"Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Henri Alén suosittelee: Syksyn paras keitto syntyy sesonkiherkusta – "nyt ihan parhaimmillaan"Aliarvostettu superjuures on nyt parhaimmillaan – korvaa helposti perunan
RuokaKasviksetRuoanlaittoMakuja
Maa-artisokkia ei ole pakko kuoria.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:45
    Kasvikset

    Parasta keitettyä parsakaalia: Testaa Samulin kypsennyskikka

  • Eilen17:34
    Ravitsemus

    Helsingissä eletään "vegekuplassa" – suomalaisista vegaanilapsista selvisi uutta tietoa

  • Eilen09:43
    Ruokaniksit

    Tiesitkö? Näin parsakaali kannattaakin pestä

  • pe17:03
    Leivonta

    Omenapiirakka, johon et pety! Maisemakahvilan versio on mykistävän hyvää

  • pe10:29
    Marjat

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa