Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Voit jättää basilikan kauppaan" – näin suosikkiyrtti kannattaa nyt korvata

6:20Söisitkö koiranputkea tai nokkosta? Moni villiyrtti sopii ruokapöytäänkinKatso video: Viiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiiin villiyrtteihin luontoalan yrittäjä Mari Kajasvirran johdolla.
Julkaistu 04.06.2025 07:43
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Suomalainen luonto tarjoaa oman salaattiosaston viitseliäälle kesäkokille. 

Villiyrttejä saa vapaasti poimia luonnosta jokaisenoikeuksien nojalla, mutta rauhoitettuja kasveja ei saa poimia eikä esimerkiksi kansallispuistojen antimiin saa koskea. 

Syötäviä kasveja ovat esimerkiksi vuohenputki, voikukka ja maitohorsma. Erilaisia villiyrttejä voidaan käyttää ruoanlaitossa, mausteena tai esimerkiksi yrttiteen raaka-aineena.

Lue myös: Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näin

"Voit jättää sen basilikan kauppaan"

Vuohenputki, villivihannekset, kasvit
Vuohenputkella voi korvata basilikan.MTV

Luontoalan yrittäjä Mari Kajasvirta kertoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa vuohenputken olevan parhaimmillaan varhaisessa vaiheessa. Keittiössä vuohenputkesta on Kajasvirran mukaan moneksi.

– Voit jättää sen basilikan kauppaan, ja tehdä vuohenputkesta pestoa.

Muita tapoja hyödyntää vuohenputkea ruoanlaitossa on esimerkiksi tehdä siitä yrttiöljyä, silputa persiljan tapaan annoksen päälle tai laittaa tuoreeltaan salaattiin. Kajasvirta kuvailee vuohenputken makua miedoksi.

Lue myös: Löytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"

Voikukka maistuu parhaimmillaan makealta

Voikukka on syötävistä kasveista kenties helpoin tunnistaa, ja siitä voi syödä ihan kaiken terälehdistä juuriin saakka. Voikukkalajeja on Suomessa satoja, ja siksi kukka ei aina maistu samalta.

– Kun kukka on juuri auennut, se on ihan parhaimmillaan, ja joskus jopa makean makuinen. 

Makeaa makua löytyy nimenomaan voikukan keltaisista terälehdistä. 

Lue myös: Suomen luonto pursuaa ilmaista ruokaa, mutta ole tarkkana: "Todella vaarallisia ja vältettäviä"

Maitohorsmasta parsan makua?

Maitohorsman versot sopivat hyvin esimerkiksi salaattiin tai kypsennettäviin ruokiin. Nuoresta maitohorsman versosta voi löytyä jopa parsamaista makua, ja sitä voikin hyödyntää parsan tapaan, eli esimerkiksi paistaa voissa tai keittää suolavedessä. 

– Keväällä sen maku on lähimpänä sitä parsaa, ja sitä voi silloin nauttia tällaisena luonnon versiona.

Lue myös: "Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?

Mistä tunnistaa vuohenputken? Miten tehdä voikukan nupuista "kapriksia"? Katso videolta asiantuntijan vinkit!

Lisää aiheesta:

Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näin"Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?Löytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"Ethän säilytä basilikaa väärin? Faktat suosikkiyrtistäKäveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"Takapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
RuokaYrtitViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • 12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ravintolat

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ravintolat

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu