Suomalainen luonto tarjoaa oman salaattiosaston viitseliäälle kesäkokille.
Villiyrttejä saa vapaasti poimia luonnosta jokaisenoikeuksien nojalla, mutta rauhoitettuja kasveja ei saa poimia eikä esimerkiksi kansallispuistojen antimiin saa koskea.
Syötäviä kasveja ovat esimerkiksi vuohenputki, voikukka ja maitohorsma. Erilaisia villiyrttejä voidaan käyttää ruoanlaitossa, mausteena tai esimerkiksi yrttiteen raaka-aineena.
Lue myös: Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näin
"Voit jättää sen basilikan kauppaan"
Luontoalan yrittäjä Mari Kajasvirta kertoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa vuohenputken olevan parhaimmillaan varhaisessa vaiheessa. Keittiössä vuohenputkesta on Kajasvirran mukaan moneksi.
– Voit jättää sen basilikan kauppaan, ja tehdä vuohenputkesta pestoa.
Muita tapoja hyödyntää vuohenputkea ruoanlaitossa on esimerkiksi tehdä siitä yrttiöljyä, silputa persiljan tapaan annoksen päälle tai laittaa tuoreeltaan salaattiin. Kajasvirta kuvailee vuohenputken makua miedoksi.
Lue myös: Löytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"
Voikukka maistuu parhaimmillaan makealta
Voikukka on syötävistä kasveista kenties helpoin tunnistaa, ja siitä voi syödä ihan kaiken terälehdistä juuriin saakka. Voikukkalajeja on Suomessa satoja, ja siksi kukka ei aina maistu samalta.
– Kun kukka on juuri auennut, se on ihan parhaimmillaan, ja joskus jopa makean makuinen.
Makeaa makua löytyy nimenomaan voikukan keltaisista terälehdistä.
Lue myös: Suomen luonto pursuaa ilmaista ruokaa, mutta ole tarkkana: "Todella vaarallisia ja vältettäviä"
Maitohorsmasta parsan makua?
Maitohorsman versot sopivat hyvin esimerkiksi salaattiin tai kypsennettäviin ruokiin. Nuoresta maitohorsman versosta voi löytyä jopa parsamaista makua, ja sitä voikin hyödyntää parsan tapaan, eli esimerkiksi paistaa voissa tai keittää suolavedessä.
– Keväällä sen maku on lähimpänä sitä parsaa, ja sitä voi silloin nauttia tällaisena luonnon versiona.