Viranomaisten vakava huoli: Asuntoautosi saattaa olla todellinen surmanloukku, video todistaa shokeeraavan tuhon kolaritilanteessa – voiko tästä selvitä hengissä?

9:23
Katso video: Ruotsin liikenneviranomaisten testit paljastivat asuntoautot surmanloukuiksi nokkakolarissa

Ruotsin liikenneviranomaiset ovat testanneet asuntoautojen turvallisuutta kolaritilanteessa. Testi toteutettiin puoli- ja täysin integroiduille asuntoautoille, joka on tyypillisin rakenne markkinoilla olevilla asuntoautoilla.

Tulosten mukaan asuntoautojen muotoilu ei suojaa kuljettajaa ja matkustajaa kolarissa – viranomaiset vaativat niistä turvallisempia.

Testit toteutettiin viime vuonna kahdella modernilla asuntoautolla. Testien mukaan asuntoautoissa on paljon turvallisuuspuutteita ja ”kuolemanriski nokkakolarissa on todella suuri”, viranomaiset kuvailevat. Erityisessä vaarassa ovat kuljettaja ja etupenkin matkustaja, mutta myös jokainen asuntoautossa matkustava on vaarassa kolaritilanteessa.

Myös lastenistuin tärkeä

Yksi syy asuntoautojen vaarallisuuteen kolaritilanteessa on se, että asuntoautojen muoto muuttuu nopeasti suhteessa auton painoon, koska niiden keula on lyhyt. Puoliksi integroidut autot tarjoavat hieman parempaa suojaa kuin kokonaan integroidut, mutta kumpikaan malli ei tarjoa suojaa, mitä nykyaikainen tavallinen auto tarjoaa.

Testit myös osoittavat, että asuntoautossa matkustavan lapsen on syytä käyttää lastenistuinta myös asuntoautossa.

Koronakesä lisää ensikertalaisia

Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi kotimaanmatkailu on lisääntynyt niin Suomessa kuin Ruotsissa. Ruotsalaislehti Aftonbladetin haastattelussa Ruotsin liikenneviraston edustaja Bengt Olsson kertoo, että tästä johtuen asuntoautolla on liikkeessä tänä kesänä poikkeuksellisen paljon ensikertalaisia.

– Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on joukko ensimmäistä kertaa asuntoautoilla lomailijoita, jotka eivät välttämättä ole tottuneet ajamaan raskaiden asuntoautojen tai perävaunujen kanssa, Olsson kertoo.

Uusia autoja ostetaan lisää

Ruotsin liikenneviraston tiedotteessa kerrotaan, että asuntoautojen suosio on kasvanut, mutta samalla myös kuolonkolarit ovat lisääntyneet. Vuodesta 2014 eteenpäin uusien asuntoautojen rekisteröintimäärät ovat kasvaneet 50 prosentilla Ruotsissa.

Ruotsissa asuntoauton kyydissä on menettänyt henkensä vuoden 2014 jälkeen kahdeksan ihmistä, tyypillisin kuolonkolarin syy on ollut nokkakolari. Puolestaan 120 ihmistä on loukkaantunut asuntoautoihin liittyvissä onnettomuuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja