Älä ryhdy sokkona karavaanariksi! Asuntoauto tai -vaunu voi tehdä tepposet kokemattomalle kuskille, pahimmillaan rysähtää ja pahasti

Mikael ja Nina muuttivat kalliita vuokria pakoon asuntoautoon 0:36
Oho! Katso myös video: Mikael ja Nina muuttivat kalliita vuokria pakoon asuntoautoon

Tänä kesänä yhä useampi suuntaa asuntoautoilemaan tai -vaunuilemaan ympäri Suomen, kun ulkomaille matkustaminen on vaikeaa. Ensimmäistä kertaa karavaanarin elämää koittavien kannattaa huomioida matkailuajoneuvon iso koko.

Lähitapiola kertoo tiedotteessaan vinkit turvalliseen karavaanikesään. Vinkit ovat hyödyllisiä ensikertalaisille, mutta myös kokeneemmallekin karavaanarille.

1. Tutustu autoon

Ennen ajomatkalle lähtöä menopeliin kannattaa tutustua kunnolla. Matkan aikana ikävä yllätys voi odottaa esimerkiksi jätesäiliön tyhjennyksessä tai kaasu- ja sähköliitännöissä, jos niiden käyttäminen ei ole tuttua.

On myös hyvä huomioida, että henkilöautoon ajamiseen oikeuttavalla kortilla, eli B-ajokortilla, saa ajaa enintään 3500 kilon painoista matkailuautoa tai vetää vaunuyhdistelmää, jonka yhteenlaskettu kokonaismassa ei ylitä 3500 kiloa.

2. Pakkaa ja kiinnitä tavarat huolellisesti

Tutustu tarkkasti myös auton tavaratiloihin. Liikaa tavaraa ei kannata pakata mukaan, jotta kaikki tavarat saadaan sijoiteltua ja kiinnitettyä kyytiin turvallisesti. Ajon aikana kaikki tavarat pitää saada pysymään tiiviisti paikallaan.

Ennen liikkeelle lähtöä muista aina sulkea kaikki laatikot ja luukut, jotta tavarat eivät lähde liikkeelle ensimmäisessä mutkassa, saati lennä vaarallisesti äkkijarrutuksissa.

3. Varo, ettei rysähdä

Yleisimpiä vakuutusyhtiön tietoon tulevia matkailuautoilijan vahinkoja ovat erilaiset törmäykset ja kolhut, Lähitapiola kertoo. Matkailuauton tai vaunuyhdistelmän kokoa voi olla vaikea hahmottaa, koska ajoneuvon ulottuvuus voi tulla autoilijalle yllätyksenä. Vahinkoja sattuu esimerkiksi peruuttaessa ja pienessä tilassa kääntyessä.

Myös auton korkeus voi tehdä tepposet. Erityistä tarkkuutta kannattaa noudattaa huoltoasemien katosten ja esimerkiksi leirintäalueella roikkuvien puunoksien kanssa. Teiden varsilla on myös liikennemerkkejä, jotka varoittavat suurimmasta sallitusta korkeudesta. Esimerkiksi siltojen kohdalla tällaisia liikennemerkkejä kannattaa seurata tarkasti – pahimmillaan voi rysähtää ja pahasti, jos auto osuu katosta sillan rakenteisiin.

4. Parkkipaikalla malttia

Parkkipaikoilla isolla ajoneuvolla ajaessa kannattaa pitää maltti mielessä. Matkailuajoneuvo ei mahdu tavallisiin parkkiruutuihin, joten se kannattaa jättää loitommalle, kuten liikenneasemalla parkkialueen reunaan. Parkkeeraus kannattaa suorittaa peilejä hyödyntäen ja tarvittaessa pyytää matkakaveria siirtymään ulos viittomaan.

5. Turvallisesti tien päällä – vauhtia harkiten

Isommalla ajoneuvolla ajaessa kannattaa olla tarkkana suuren koon ja massan vuoksi. Esimerkiksi tuulenpuuskat voivat heiluttaa menopeliä tai perässä rullaavaa vaunua. Lisäksi raskas kuorma aiheuttaa lisärasitusta renkaille, joten renkaiden kuntoa ja rengaspainetta kannattaa tarkkailla. Lähitapiola varoittaakin tiedotteessa, että rengasrikko voi pahimmillaan aiheuttaa pahan onnettomuuden, kuten vaunun kaatumisen.

Uusi tieliikennelaki löyhensi kesäkuun alussa matkailuautojen nopeusrajoituksia. Esimerkiksi enimmäismassaltaan enintään 3500-kiloisilta matkailuautoilta poistui ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus, eli kesäisellä moottoritiellä niillä saa jaa jopa 120 kilometrin tuntivauhtia. Vauhdin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska isolla autolla jarrutusmatka pitenee ja väistämismahdollisuudet vähenevät.

6. Voro vaanii myös lomalla

Pysähtyessä tai leiriytyessä kannattaa huomioida varkauden riski – jopa koko vaunu voidaan viedä, vaikka se onkin harvinaista.

Esineet kannattaa aina laittaa lukkojen taakse ja arvotavarat piiloon kojelaudalta, kun ei ole itse paikalla. Asuntovaunun varastamisen estämiseksi Lähitapiola suosittelee aisalukkoa, joka estää perävaunun liikuttamisen tai kytkemisen vetoautoon.

7. Älä jätä johtoa seinään!

Leirintäaluetta vaihtaessa tai kotiin suunnatessa kannattaa aina olla tarkkaavainen ennen kuin painaa kaasua. Karavaanarin on syytä tarkistaa, onhan sähköjohto irrotettu, nostaa matkustamon astinlauta, kääntää antennit ja mahdolliset tukijalat kuljetusasentoon sekä sulkea ikkunat. Sisällä kaapit ja luukut tulee laittaa kiinni.

8. Vuokra-autojen vakuutusturva syytä selvittää

Matkailuauton vuokratessa autovuokraamosta tai yksityiseltä ihmiseltä, on hyvä kiinnittää huomiota, minkälainen vakuutusturva auton tarjoajalla on, mikä on omavastuuosuus ja kuinka toimitaan vahinkotilanteissa.

Myös oman auton vakuutusasiat on syytä selvittää kuntoon ennen reissuun lähtöä.

Lähde: Lähitapiola

Lue myös:

    Uusimmat