Mainos

Vinkkejä kodinhoitohuoneeseen

Kodinhoitohuone - arjen monitoimitila.
Tutustu vinkkeihin, poimi parhaat ja toteuta!

Sisusta kuin kotisi

Vietät vaatehuollon parissa yllättävän paljon aikaa, joten tee touhusta miellyttävää. Kodinhoitohuoneen käytännöllisyys taataan hyvällä suunnittelulla ja laadukkailla valinnoilla. Ota tila rohkeasti osaksi sisustusta valitsemalla sen värit ja materiaalit sopimaan kodin kokonaisuuteen.
Väreistä saat voimaa myös pyykkipuuhiin, olisiko vihreä huoltopiste viihtyisä? Tai toisitko tilaan ripauksen luksusta valitsemalla näyttävät vetimet tai himmeän hienon, koskettamaan kutsuvan erikoislaminaattitason? Jos budjettisi on minimaalinen, sisusta siisteydellä. Päätä paikka kaikelle ja laita kaikki paikoilleen käytön jälkeen. Säilytä kauniisti pakattu puhdistussuihke näkyvillä ja pidä paikat puhtaina.

Pyykkiprosessi = järjestys

Mieti sijaintia ja järjestystä.Tarvitset altaan ja vesipisteen, paikat pesuaineille, likapyykille ja puhtaalle pyykille sekä tason lajittelua ja viikkaamista varten. Sijoita vesipiste ja pesukone vierekkäin ja riittävästi työskentelytilaa niiden ympärille. Ota tila käyttöön ekstrakorkeilla kaapeilla tai seinäkiinnitteisellä kuivaustelineellä tai -tangolla. Säilytys sopii tason alle tai korkeisiin kaappeihin, lähelle vesipistettä.
Valitse allas tarpeen ja tilan mukaan. Käsipyykille syvä, reilun kokoinen allas. Pienessä ja muodokkaassa altaassa pyykit voi pyöräyttää vähemmällä vedellä ja käsien pesu sekä siivousliinojen huuhtelu käy näppärästi. Laadukas allas sisältää valmiiksi pohjatulpan ja ylivuorosuojan. Tarkista myös hanan sopivuus altaaseen, jotta roiskeet pysyvät aisoissa.
Temalin valmistamista erillisistä emaloiduista altaista esim. pyöreä Helmi-allas, ellipsin muotoinenToivo-allas ja suorakaiteen muotoinen Tähti-allas sopivat kodinhoitohuoneen altaiksi. Helmi-, Toivo- ja Tähti-altaat ovat uppoaltaita eli tasoon asennettavia matalareunaisia irtoaltaita.

Miten emaloitu allas valmistetaan? Vieraile Kotoisan sisustussuunnittelija Niina Ahosen kanssa Järvenpään emalitehtaalla.

Kalustesyvyyksillä lisää tilaa

Vähemmän syvillä kalusteilla luot lisää neliöitä käytävämäiseen tai muuten ahtaaseen kodinhoitohuoneeseen. Vakiokokoinen pesukone vaatii vierelleen 60 cm syvät kalusteet, mutta muut kalusteet toimivat hyvin kapeampinakin. Myös pienempiin 40–50 cm koneisiin löytyy sopivat kalustesyvyydet, jolloin ympärille vapautetaan lisätilaa.

Korkea kaappi keskiöön

Jos tilaa on, valitse korkea kaappi kodinhoidon keskiöön. Se on säilytyksen jättiläinen, jonka ympärille voit rakentaa oman kodinhoitopisteen.
Korkea kaappi voi toimia myös näppäränä siivouskaappina. Siivouskaapin saat silityslautaosiolla, hyllyillä, säilytyskoreilla tai erilaisilla varusteilla. Hyvä järjestyksenpitäjä on imurille oma teline, joka pitää letkun ja varret napakasti paikoillaan.
Siistin avosäilytyksen ystävä voi valita avohyllyllisen kaapin, jonka tukevalla ja kauniilla lasihyllyllä voi säilyttää kauneimmat ja käytetyimmät pesutarpeet. Ovien taakse voi valita hyllyt tai säilytyskoreja.
Jos tilaa on runsaasti, korkeiden kaappien rivistöön kätket niin pyykkihuollon, liinavaatteet kuin siivousvälineetkin.
Mieti mitoitusta ja sijoita viisaasti, sopivan kokoisilla ja oikein sijoitetuilla kalusteilla otetaan tilan jokainen sentti käyttöön. Kutista kaappiriviä kapeammaksi tai kasvata korkeammaksi, kapein kaappimme on vain 20 cm syvä ja ekstrakorkea kaappi on 212 cm korkea. Peruskorkean kaapin korkeus on 182 cm.

Pyykkikorista pyykinpesuun

Kaapissa oleva metallilankakori toimii hyvin likapyykin säilytykseen. Sen läpi näkee pyykin määrän ja pyykki säilyy ilmavassa korissa ilma hajuhaittoja.
Kalusteisiin sijoitettavien korien lisäksi hanki näppärä siirtokori eli syliin sopiva lajittelukori, jonka avulla siirrät pyykit paikasta toiseen. Valitse materiaali, joka on helppo pitää puhtaana ja kooltaan pesukoneen pyykkimäärän vetoinen.

Paikka pesuaineille

Hyvä paikka pesuaineille on ulosvedettävä kaksikerroksinen hyllymekanismi eli alakaappi kahdella laatikolla. Sen suojassa purkit pysyvät pystyssä ja helposti saatavilla hyvin rullaavien metallikiskojen avulla. Paras sijoituspaikka kapealle kaapille on pesukoneen tai vesipisteen vieressä.
Kaksilaatikkoisen alakaapin saa 20 ja 25 cm leveänä. Alakaapin runko on aina valkoinen, etulevyn voi valita vakioväreistä tai tilauksesta kaikilla NCS-värikartan väreillä.

MAINOS Temal 5
Kuivaus tai tuuletus, asenna avuksi vaatetanko kaappien tai kaapin ja seinän väliin.

Tangon paikka

Seinän ja kaapin tai kaappien väliin sijoitettu vaatetanko on monikäyttöinen apuri. Keveistä materiaaleista valmistetut paidat ja mekot siliävät siinä jo kuivuessaan, villavaatteet tuulettuvat ja jo silitetyt säilyvät siinä sileinä. Tyylikkääksi kromattu vaatetanko sopii myös kaapin sisälle, ja sen saa neljällä eri leveydellä 46, 56, 76 ja 96 cm. Vaatetanko sisältää kannakkeet ja ruuvit.

Valitse tasosi - lajittelu ja viikkaus

Minimimitoitus työtasolle on pyykkipinon verran ja sijoitus lähelle vesipistettä ja pesukonetta. Kaikki tila minimimitoituksen päälle on luksusta ja helpottaa pyykkihuoltoa. Panosta myös tasomateriaaliin, se on kodinhoitopisteen kosketelluin ja käytetyin pinta. 
Laadukas laminaattitaso on kestävä, helppo pitää puhtaana ja siistiksi huoliteltu. Värivalikoima on runsas, jokaiseen tyyliin löytyy sopiva taso. Puun sävyä kodikkuutta arvostavalle, betonin väriä rouhean tyylin ystävälle tai mattamaista Polaris-erikoislaminaattia hienostuneeseen tyyliin.
Linjakas vaihtoehto on Hi-Macs®-kivikomposiittitaso, jossa yhdistyy moderni ja edustava ulkonäkö kestävyyteen. Se on tasoista kevytlinjaisin, sen paksuus on 12 mm. Vastaavasti Polaris-taso on 17 mm ja laminaattitaso 30 mm paksu.
Puhtaus on tilan peruspilari, pidä paikat siistinä ja puhdista tasot tarvittaessa hoito-ohjeiden mukaisesti.

Ergonomiaa

Käyttömukavuutta saat kohottamalla koneen ERGO-tukikehyksen avulla sopivalle työskentelykorkeudelle. Yhden tai kahden koneen ERGO-tukikehys sisältää alalaatikon ja kehyksen. Tukikehyksen tasot voi valita laminaattivalikoimastamme ja irtosivujen värin vakioväreistä tai tilauksesta kaikissa NCS-värikartan väreissä.

Pelisäännöt pyykkihuollolle

Sovi pyykkihuollon pelisäännöt perheen kanssa. Vie mennessä ja tuo tullessasi, pyykit viedään omille paikoilleen ennen ja jälkeen pesun.Valkoisille ja vaaleille pyykeille sovitaan omat säilytyskorit, mustille ja tummille omat. Pinoa pyykit pesun jälkeen noudettavaksi, puhtaus on koko perheen yhteinen askare.

Muista pyykätessä mummon pyykkisääntö: tuuleta, oio ja toimi ripeästi. Eli mieti, tarvitaanko vesipesua vai riittäisikö tuuletus? Oio vaate aina pesun jälkeen ja ripusta ripeästi kuivumaan. Satsaa myös henkareihin, tukeva ja leveä henkari ei jätä kuivausjälkiä ja pitää samalla paidan kuosissaan. Hanki myös housuille omat henkarit ja anna lahkeiden lepattaa.

Läpikulkupaikka ja pyykkipyhättö?

Kompakti kodinhoitokylpyhuone, käytävämäinen läpikulkupaikka vai tilava pyykkipyhättö? Säilytystilan määrän ratkaisee tilan koko ja muoto, mutta toiminnallisuus onnistuu kaiken kokoisiin tiloihin. Keräsimme sinulle parhaat ideat ja ajankohtaiset vinkit kodinhoitohuoneeseen ja samalla toimivaan arjen vaatehuoltoon. Tutustu vinkkeihin, poimi parhaat ja toteuta.

Kiinnostuitko? Varaa maksuton suunnitteluaika Temalin Sinun suunnittelijasi-palvelun kautta.

Temal-kalusteet kylppäriin, keittiöön ja kodinhoitoon ja säilytykseen

  • Suomalainen perheyritys, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1920.
  • Kaikki säilytyskalusteet valmistetaan Nakkilassa omalla tehtaalla.
  • Kalusteet valmistetaan kosteudenkestävistä materiaaleista 5 cm välein.
  • Seitsemän vakioväriä, erikoistilauksesta kaikki NCS-värikartan 1950 eri sävyä.
  • Henkilökohtainen palvelu ja ilmainen kalustesuunnittelupalvelu.
  • Valmistajan vastuullisuus ja luotettavuus takaavat tuotteiden korkean laadun, pitkän takuuajan sekä pitävät toimitusajat.
  • Temalin kaikki kalusteet valmistetaan samoista materiaaleista ja värivalikoima on sama. Niistä on helppo koota kauniit ja kestävät kiintokalusteet niin keittiöön, kylppäriin kuin kodinhoitohuoneeseenkin.
  • www.temal.fi


 

Lue myös:

    Uusimmat