Vinkit liikuntaa aloittelevalle: Näin pääset parhaisiin tuloksiin

Liikuntaa aloittelevan kannattaa valita laji, jonka parissa viihtyy. Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun valitsee treeniohjelmansa niin matalan sykkeen lajeja kuin aerobista liikuntaa. Kuntosaliharjoittelu sopii niille, jotka haluavat kehittää tehokkaasti lihaksiaan.

Monet aloittavat liikunnan harrastamisen saadakseen hyvää mieltä ja kohottaakseen kuntoaan. Motivaatio voi kuitenkin lisääntyä, kun huomaa, että liikunta lisää kunnon lisäksi myös lihaksia ja muokkaa vartaloa toivottuun suuntaan.

Jokaisen liikkujan treeniohjelmasta tulisi löytyä matalan sykkeen treeniä, paljastaa personal trainer Mirella Saksa, joka ohjaa työkseen tavoitteellisia liikkujia. Matalan sykkeen treeniä on esimerkiksi hölkkä tai kevyt juoksu, jotka kehittävät peruskuntoa ja rasva-aineenvaihduntaa.

– Peruskestävyysalue on 50-70 prosenttia maksimisykkeestä, Saksa sanoo.

Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun treenaaminen on monipuolista. Lihaksia kehittää parhaiten saliharjoittelu, joten tehokkaimmin tuloksia saa, kun treeni koostuu matalan sykkeen lajien lisäksi kuntosaliharjoittelusta ja aerobisesta liikunnasta. Kun kuntosaliharjoittelu lisää lihasmassaa ja kiinteyttää vartaloa, aerobinen liikunta kuluttaa tehokkaasti kaloreita ja parantaa kestävyyskuntoa.

– Juoksu, spinning ja bodycompat ovat paljon kaloreita kuluttavia lajeja. Enemmän kaloreita kuluu, mitä rankempaa treeni on, eli mitä korkeammalla syke on, Saksa selittää.

Saliohjelma vaihtoon kolmen kuukauden välein

Liikuntaa aloitteleva voi edetä treenissä rauhallisesti. Muutama kerta viikossa riittää alkuun ja määrää voi lisätä vähitellen.

– Viikossa on kuitenkin muistettava pitää vähintään yksi, mieluiten kaksikin, lepopäivää, Saksa muistuttaa.

Parhaiten tuloksia syntyy, kun pitää liikunnan monipuolisena ja muistaa treenata salilla riittävän isoilla painoilla. Sarjan viimeisten toistojen tulisi tuntua kunnolla.

Kärsivällisyys on hyvästä. Parissa viikossa ei tuloksia vielä näe, mutta muutamassa kuukaudessa kyllä. Vaihtelukin on hyvästä.

– Lajia ei tarvitse vaihtaa, mutta esimerkiksi saliohjelma kannattaa uusia noin kolmen kuukauden välein, sillä kroppa kaipaa uudenlaista ärsykettä, Saksa muistuttaa.

Jos tuntuu, ettei treeni etene, avuksi on hyvä palkata personal trainer.

– Usein ihmiset eivät löydä omista tekniikoistaan vikaa ja saattavat jumittua johonkin tiettyyn kaavaan. Personal trainer opastaa ja näyttää tien parempiin tuloksiin. Omavalmentaja on myös hyvä tsemppari, jos motivaatio on hukassa, Saksa selittää.

Lue myös:

MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat