Vinkit aurinkolasien hankintaan – näin valitset sopivan väriset linssit

Aurinkolasien valinnassa tärkeimpänä lähtökohtana on niiden käyttötarkoitus: golfaajalle sopivat erilaiset lasit kuin veneilijälle.

Kesällä silmät on hyvä suojata UV-säteilyltä aurinkolasein, koska kesällä UV-säteily on yleensä voimakkaampaa kuin muina vuodenaikoina.

– Jos silmät eivät ole suojattuina auringolta, saattaa kirkkaana päivänä altistua päänsärylle. Lisäksi näkeminen on epämiellyttävää ilman aurinkolaseja. Silmän sisäosat ovat herkkiä ja osa muutoksista saattaa olla nähtävissä vasta myöhemmin, kun ikää tulee lisää, kertoo Specsavers Finlandin tuotejohtaja ja optikko Tanja Korteniemi.

– Tärkeintä aurinkolasien valinnassa on miettiä niiden käyttötarkoitusta: tulevatko ne yleiskäyttöön vai esimerkiksi johonkin tiettyyn harrastukseen. Aurinkolaseissa on nykyään paljon vaihtoehtoja ja toiminnallisuuksia eri tilanteisiin, Korteniemi jatkaa.

Oikeilla linsseillä näkyvyys paremmaksi golf-kentillä ja vesillä

Aurinkolasien linssien väri vaikuttaa kontrasteihin ja värierotteluun, ja siksi tiettyihin harrastuksiin on hyvä valita tietyn värinen linssi.

– Esimerkiksi golfaajan kannattaa hankkia aurinkolasit punertavan tai ruskean sävyisillä linsseillä, koska niiden läpi golfkentän vaihteleva vihreä pinta tulee hyvin esiin. Kalastusta harrastavien puolestaan kannattaa hankkia polarisoivat linssit. Polarisaatio on kuin sälekaihdinverho, joka poistaa hajaheijasteita, ja siten esimerkiksi veden pinnan alle voi nähdä paremmin.

Aurinkolasien hankintavinkit eri harrastuksiin:

  • Golfaaja: Hanki aurinkolasit punertavan tai ruskean sävyisillä linsseillä, jotta golf-kentän vaihteleva vihreä pinta tulee hyvin esiin
  • Veneilijä: Hanki aurinkolasit mahdollisimman tummilla linsseillä. Kaareva muoto auttaa suojaamaan myös tuulelta ja sivusta paistavalta auringolta
  • Kalastaja: Hanki aurinkolasit polarisoivilla linsseillä, jotka vähentävät hajaheijastuksia. Niillä esimerkiksi veden pinnan alle näkee paremmin
  • Muotitietoinen: Kartuta valikoimaa rohkeasti uudenlaisilla aurinkolaseilla, jotta pystyt vaihtelemaan tyyliäsi helposti laseja vaihtamalla

Veneillessä aurinko vaikuttaa erityisen paljon, sillä valo heijastuu voimakkaasti veden pinnasta.

– Veneilijöiden kannattaa hankkia mahdollisimman tummat linssit ja hieman kaarevammat aurinkolasit suojaamaan tuulelta ja sivusta paistavalta auringolta.

"Hyvin istuvia laseja tulee pidettyä"

Aurinkolasien käyttömukavuutta lisäävät niin ikään niiden istuvuus, säädeltävyys ja kaunis muotoilu.

– Hyvin istuvia laseja tulee yksinkertaisesti pidettyä. Aika ajoin aurinkolaseja kannattaa huoltaa kiristämällä niiden ruuveja hyvän istuvuuden takaamiseksi, neuvoo Korteniemi.

Monilla vaakakupissa painavat luonnollisesti myös aurinkolasien ulkonäkö ja muodikkuus. Ennen ostoa on hyvä kartoittaa, minkälaiset aurinkolasit omasta takaa jo löytyvät, ja laajentaa valikoimaa uusilla laseilla, jotka sopivat erilaisiin tilaisuuksiin tai käyttötarkoituksiin kuin vanhat.

– Yleisaurinkolaseja hankkiessa on hyvä ottaa huomioon, että lasit istuvat hyvin ja sopivat omaan tyyliin. Varmista myös, että linsseissä on UV-400 -suojaominaisuus, hyvä optiikka, ja että linssien väri on käyttötarkoituksen mukainen. 

Lähde: Specsavers

Lue myös:

    Uusimmat