Vinkit asunnonostoon: Omistamiseen uppoaa rahaa, mutta koko palkkaa ei pidä laittaa lainan lyhentämiseen: "Kannattaa olla vähän herkkyyttä, ettei vedä itseään liian tiukille"

Omat rahat: Asuntolaina täytyy mitoittaa oikein 9:22

Asunnon ostaminen ei ole enää itsestäänselvyys. Suomalaiset asuvat vuokralla yhä enemmän.

Kiinteistönvälittäjä Mira Kasslin Kasslin LKV yhtiöstä sanoi aamun Huomenta Suomen haastattelussa, että ensiasunnon ostaminen on myöhästynyt aiemmasta.

Syynä ovat esimerkiksi asuntojen korkeat hinnat ja se, että pankit vaativat korkeita omarahoitusosuuksia, joihin nuorilla ei välttämättä ole varaa.

– Nuoret haluavat matkustella ja käyttää rahaa kuluttamiseen.

Suomessa elää vahvana käsitys, että asunnon omistaminen on eläkepäivien turva. Asunto on vuokraamistrendistä huolimatta edelleen suomalaisten arvokkain omistus.

Lainanlyhennykset kannattaa mitoittaa kohtuullisiksi

Asunnon omistajalle suurin toistuva kuluerä ovat lainanlyhennykset.

Ferratum Groupin asiakaskokemusjohtajan Lars Nordqvistin mukaan asunnot ovat kalliita, joten niihin uppoaa väistämättä rahaa. Lyhennyksiin ei kuitenkaan kannata  laittaa liian suurta osaa omista nettotuloista, sillä korkotaso ja elämäntilanteet voivat muuttua.

– Kannattaa olla vähän herkkyyttä siinä, ettei vedä itseään liian tiukille, Norqvist sanoo.

Tärkeää on myös ennakkovalmistautuminen. Erilaisista rahoitusinstrumenteista ja niiden ehdoista kannattaa ottaa selvää, kun on hankkimassa asuntoa tai tekemässä remonttia.

Lue myös:

    Uusimmat